Lajčák si počas predsedníctva trúfa. Chceme pokrok v migračnej kríze, vraví odhodlane

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Predsedníctvo preberieme v čase, keď EÚ čelí vážnym výzvam a niektoré z nich sa týkajú aj Grécka. Chceme, aby naše predsedníctvo bolo úspešné, to znamená, aby sa podarilo dosiahnuť pokrok pri problémoch, s ktorými zápasí aj Grécko, či už je to kríza migračná alebo finančná,” pripomenul Lajčák.

    V tejto súvislosti povzbudil Grécko v jeho snahe prekonať finančnú krízu a stabilizovať ekonomiku krajiny. “Z vlastnej skúsenosti vieme, že zásadné reformy bolia. Zároveň však vytvárajú základ pre neskorší úspech,” poznamenal Lajčák. 

    Grécko je podľa Lajčáka náš dôležitý partner a spojenec. “Naše historicky dobré vzťahy s Gréckom sú založené na cyrilometodskej i antifašistickej tradícii, na rovnakej hodnotovej orientácii, na spoločnom členstve v EÚ a NATO a na spolupráci pri presadzovaní spoločných záujmov. Vhodnú platformu pre intenzívny dialóg a spoluprácu vytvára aj nastávajúce predsedníctvo SR v Rade EÚ,” konštatoval Lajčák s tým, že niektoré priority predsedníctva sa kryjú aj so súčasnými domácimi prioritami Grécka, ako je nezamestnanosť mladých, posilnenie spoločného trhu či energetika. 

    - Reklama -