V Španielsku sa dnes začína kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

    0
    Vlajka Španielského kráľovstva (Autor: internet)

    Kampaň sa začína o polnoci zhromaždeniami, ktoré budú viesť predsedovia oboch hlavných strán, Mariano Rajoy z konzervatívnej Ľudovej strany (PP) a Pedro Sánchez zo Socialistickej strany (PSOE).

    Mítingy s voličmi bude mať aj Pablo Iglesias z krajne ľavicovej strany Môžeme (Podemos) a Albert Rivera z propodnikateľskej strany Občania (Ciudadanos).

    Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PP by získala viac hlasov než v decembrových voľbách, ale opäť by nezískala parlamentnú väčšinu, ktorú mala v rokoch 2011 – 15. Socialisti a Podemos by sa delili o druhé miesto a Občania by skončili štvrtí.

    Výsledky decembrových volieb v Španielsku pochovali systém politiky vlády dvoch strán, ktorá trvala 30 rokov – od pádu režimu diktátora Francisca Franca. Napríklad v roku 2011 získali ľudovci a socialisti spolu 73,3 percenta hlasov.

    Po decembrových voľbách sa spomínané štyri politické strany stretli na niekoľkých kolách rokovaní o vytvorení koalície, ktoré sa však vždy skončili neúspechom, čo kráľa Filipa donútilo k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

    - Reklama -