V minulosti tankmi na Budapešť, dnes učitelia porozumenia a morálky. Dorástla Dankova SNS do odbornosti a slušnosti?

    0
    Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

    Moderná a slušná SNS chce zakročiť proti extrémizmu napriek tomu, že práve národniari s ním boli v minulosti spájaní. V súčasnosti toto žezlo prebrala Kotlebova ĽSNS. SNS v programových prioritách prisľúbila posilnenie výučby občianskej výchovy ohľadom extrémizmu a povedomia o totalitných režimoch. Dôvodom je, že kontroverznú ĽSNS volilo vysoké percento prvovoličov.

    Podľa analytikov by nový minister školstva Peter Plavčan mal riešiť fakt, že extrémistické skupiny lovia svojich nových členov práve medzi žiakmi a študentmi, a teda napríklad aj na pôde stredných škôl. Minister obrany Peter Gajdoš by sa mal zase venovať problematike paramilitantných skupín, ktoré chcú nahradiť oficiálne ozbrojené sily jednotkami domobrany.

    „Ide o stranu, ktorá môže s niektorými aktivitami extrémistických organizácií a s ideologickým pozadím sympatizovať,“ prezradil na adresu národniarov odborník na extrémizmus a politológ Tomáš Nociar. K aktuálnym vyhláseniam strany, vychádzajúc z jej minulosti, je skeptický aj politológ Grigorij Mesežnikov. „Vychádzam z toho, že táto strana ešte počas svojho účinkovania v predchádzajúcich vládach, povedané jemne, nepatrila k politickým silám výrazne bojujúcim proti extrémizmu. Naopak presadzovali diskurz, ktorý extrémizmus živil,“ prezradil pre denník SME.

    - Reklama -