Z Česka zdrhli do Nemecka, odtiaľ ich vrátili späť a teraz? S týmto asi nerátali

    0
    Utečenci v Česku. Ilustračná fotografia (Autor: Repro/Youtube)

    Predchádzalo tomu rozhodnutie iných 25 Iračanov, ktorí sa po tom, ako dostali v ČR azyl, rozhodli požiadať o vrátenie cestovných dokumentov a stratili tak štatút azylantov.

    Počas uplynulého víkendu sa skupina umiestnená dočasne v rekreačnom zariadení Okrouhlík pri Jihlave vydala ilegálne do Nemecka, kde ich najskôr zadržala tamojšia polícia aj s vodičmi autobusu, ktorých neskôr prepustila na slobodu.

    Iračania požiadali o azyl aj v Nemecku, a to napriek tomu, že tak už predtým urobili v ČR. Nemecko-české rokovania o ďalšom osude tejto skupiny utečencov zatiaľ nedospeli k riešeniu, nevedno tak, či ich Nemecko vráti do ČR. Ak by sa tak stalo, čaká ich tam zadržanie a vrátenie do Iraku.
    Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

    Do vlasti sa vo štvrtok cez Prahu a Istanbul vracia päť dospelých a tri deti, ktorí boli umiestnení v Brne. Motívom ich návratu je clivota prarodičov po rodnej krajine. Zvyšných 16 utečencov z Iraku chce zostať v Brne, kde do 14. apríla môžu zostať v jednom z hotelov, potom dostanú bytové jednotky.

    Pozastaveným projektom presídľovania irackých kresťanských utečencov do ČR, ktorých krajina prijala zatiaľ 89 z plánovaných 150, by sa mala čoskoro zaoberať Vláda ČR.

    - Reklama -