Z dovolenkového raja prestupná stanica pre utečencov. Ostrov v Stredozemnom mori sa pod tlakom imigrantov zmenil na nepoznanie. Cestovky Slovákom núkajú riešenie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: APL)

    Situácia v Turecku, Tunisku a Egypte ovplyvnila aj dopyt po dovolenkách. „Záujem o Turecko klesol už o 50 percent,“ povedala pre PL.sk Andrea Valášková, majiteľka cestovnej agentúry Sunset Travel, ktorá ponúka zájazdy od viacerých cestovných kancelárií. Ako alternatívu si zákazníci najčastejšie volia práve Sardíniu, Chorvátsko a pomenej aj Španielsko.

    O popularite Sardínie aj medzi Slovákmi sme písali TU.

    „Dlhodobí zákazníci, ktorí pravidelne chodili do Turecka, sa teraz rozhodli pre Sardíniu. Boli sme až prekvapení, koľko ich bolo,“ povedala Valášková a dodala, že zatiaľ čo ceny zájazdov do Turecka klesli približne o 30 percent, ceny dovoleniek na Sardíniu sa vyšplhali hore v rovnakom pomere. Turecko podľa jej odhadov zažije ťažkú sezónu, lebo pre turecko-ruské nezhody nepôjdu do krajiny dovolenkovať ani ruskí občania, čo môže viesť až ku krachu niektorých turistických rezortov.

    Teraz sa objavili ale nové skutočnosti o jednej obľúbenej dovolenkovej destinácii v Európe, ktorá sa po neutíchajúcom návale utečencov zmenila na nepoznanie. Ide o taliansky ostrov Sardínia. Prehodnotia po týchto informáciách Slováci o tento ostrov svoj záujem?

    Koniec dovolenkového raja

    Práve Sardínia patrila k známym a pomerne vyhľadávaným miestam, kam si Európania z rôznych kútov starého kontinentu chodili odpočinúť. To je však, zdá sa, už minulosťou. Celý dovolenkový ostrov je totiž momentálne v zajatí migrantov, ktorí ho neprestávajú zaplavovať.  

    Utečenci, ktorí na Sardíniu prichádzajú na vratkých plavidlách vypravených pašerákmi ľudí, však nie vždy pochádzajú z konfliktami zmietaných oblastí Blízkeho východu. Ide často o takzvaných ekonomických migrantov, ktorí v Európe hľadajú lepšie podmienky na život.

    Aby na seba utečenci ešte väčšmi upozornili, zorganizovali v pondelok pochod v centre mesta Cagliari. Migranti zablokovali centrum metropoly Sardínie, keď sa na protest proti podmienkam v tamojších utečeneckých táboroch posadili na cesty a znemožnili tak fungovanie dopravy.

    „Cagliari sa stalo rukojemníkom nelegálnych migrantov a ďalší pouličný protest nás núti prehodnotiť tento politický problém, ktorý už nemôžeme dlhšie podceňovať,“ uviedol pre portál Breitbart Daniele Caruso, pravicový regionálny politik zo Sardínie.

    Migrantov, ktorých sa v centre Cagliari zhromaždilo približne sto, polícia po niekoľkých hodinách vyjednávania a prosieb nakoniec presvedčila, aby odišli a uvoľnili tak cestu pre dopravu. Mesto však bolo paralyzované najmenej sedem hodín. Migrantom sa nepáčia podmienky ubytovania, ktoré im poskytuje hotel Pirri na predmestí Cagliari.

    Ako uviedla Valášková, situáciu aj na Sardínii pozorne sledujú. Podľa jej informácií by rezorty mali byť od tohto humbugu zatiaľ uchránené. V prípade zhoršujúcej sa situácie si aj tu môžu klienti uplatniť tzv. flexibilnú dovolenku. „Za tú istú cenu, ako si klient zaplatil dovolenku, si môže zmeniť destináciu na inú. Prípadne si môže doplatiť a zvoliť aj drahší variant na inom mieste, či už v Európe alebo vo svete,“ prezradila Valášková a dodala, že v dnešných neistých časoch takúto možnosť zákazníci vítajú.

    VIDEO Migranti prichádzajúci na Sardíniu

    - Reklama -