Chceme Róma, kričia Rómovia. Gadžo sa im ako nový splnomocnenec nepozdáva

    0
    Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko (Autor: Radka Turoňová)

    Doterajšieho splnomocnenca Vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka dnes vláda odvolala a do tejto funkcie menovala Ábela Ravasza. “Každý má šancu dostať sto dní, ale myslím si, že Rómovia chcú na poste splnomocnenca Róma. Je to rómsky úrad a mal by ho zastávať Róm, tak ako ho zastával pán Peter Pollák,” povedal ďalej František Tanko, ktorý sa k téme vyjadril aj na dnešnej tlačovej besede v Bratislave. Proti nominovaniu Neróma do tejto funkcie avizoval Tanko protesty, a to už najbližší mesiac, ale aj v druhom polroku – počas predsedníctva SR v Rade EÚ. S Ábelom Ravaszom sa Tanko podľa vlastných slov nikdy nestretol a nepozná ho. Ako však dodal pre SITA, “šancu si zaslúži každý splnomocnenec vlády, lebo ak bude robiť pre Rómov veci, ktoré Rómovia naozaj potrebujú, čiže zamestnanosť, tak bude dobre, ale myslím si, že tento úrad, keď nepovedie Róm, tak nebude mať veľkú šancu”.

    Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity sa dnes stal sociológ Ábel Ravasz, ktorý doteraz pôsobil ako odborný poradca strany Most-Híd, pričom bol gestorom a spoluautorom programu Občianska vízia. Ako po dnešnom rokovaní vlády povedal minister vnútra Robert Kaliňák, Ábel Ravasz má pred sebou veľa práce a môže byť úspešný. Čaká ho tiež obrovské množstvo projektov, ktoré bude musieť nový splnomocnenec dotiahnuť do konca. Minister vnútra zároveň povedal, že na stole majú dosť projektov, ktoré môžu zásadne zmeniť situáciu. Podľa Kaliňáka však budú musieť odbúrať niektoré politické korektnosti, ktoré bránili v tom, aby mohli situáciu dobre analyzovať. Potrebné sú napríklad presné štatistiky v oblasti nezamestnanosti či v oblasti regiónov.

    Súčasná situácia na úrade pre rómske komunity je podľa nového vládneho splnomocnenca Ábela Ravasza problematická. Odstupujúci splnomocnenec totiž podľa jeho slov stratil dôveru vlády aj vlastného rezortu a podľa prvých informácií sú väčšie nedostatky aj pri koncepcii a implementácii veľkých európskych projektov. “Ide pritom o dôležité zdroje, ktoré budú musieť byť čo najefektívnejšie využité v nasledujúcom období. Preto mojou prvotnou úlohou bude opätovne vybudovať dôveru medzi rezortom, úradom a samotnými komunitami,” vyhlásil Ravasz. Vo svojej činnosti sa chce zamerať na dva aspekty. Prvým je aspekt praxe, druhým je jeho vízia. Hlavná náplň jeho práce bude úspešné vykonávanie národných projektov financovaných z eurofondov.

    - Reklama -