Ako to vyzerá počas referenda o Ukrajine? Ľudia v Holandsku hlasujú a vláda zaryto mlčí

    0
    Holandský premiér Mark Rutte (Autor: SITA)

    Volebné miestnosti sa uzavrú o 21.00 h SELČ, prvé odhady výsledkov sa očakávajú o hodinu neskôr. Výsledky referenda, ktorého sa môžu zúčastniť len holandskí občania, pre vládu nie sú právne záväzné, ani v prípade, že referendum bude platné, čiže zúčastní sa na ňom najmenej 30 percent oprávnených voličov. 

    V utorok zverejnený prieskum verejnej mienky pre server NU.nl naznačil, že volebná účasť sa môže pohybovať v rozmedzí 25-40 percent. Až 55 percent voličov chcelo podľa prieskumu hlasovať proti dohode s Kyjevom, zatiaľ čo opačný názor vyjadrilo 33 percent respondentov. Dohodu doteraz ratifikovalo 27 z 28 členských krajín EÚ a Ukrajina. V mene Holandska ju podpísala tamojšia vláda. 

    V utorok večer sa predstavitelia šiestich najväčších parlamentných strán stretli v televíznej debate venovanej spornému referendu. Všetci zdôraznili, že vláda by mala brať výsledky referenda “vážne”, ak bude prekročená 30-percentná účasť. 

    Šéf holandskej Strany práce Diederik Samsom upozornil, že prípadný negatívny výsledok referenda povedie k “otváraniu šampanského” v Moskve. “Rusko bude ťažiť z našej roztrieštenosti a povedie to k tomu, že Ukrajina sa bude musieť viac zamerať na Rusko,” upozornil Samsom. 

    Šéf parlamentnej skupiny liberálov z Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD) Halbe Zijlstra pripomenul, že Holandsko bude musieť niečo urobiť s výsledkom referenda, nech dopadne akokoľvek. 

    Jasne proti súhlasu asociačnej zmluvy medzu EÚ a Ukrajinou sa vymedzili holandskí socialisti a protieurópsky zameraná Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa. Šéf socialistov Emile Roemer vyhlásil, že odmieta zmluvu s “nestabilnou krajinou, v ktorej je občianska vojna”. Wilders opakovane tvrdí, že asociačná zmluva je iba prvým krokom k ukrajinskému členstvu v EÚ a pred referendom viedol kampaň pod heslom EUKRAINEE, čo je kombinácia slov EÚ, Ukrajina a Nie. 

    Holandský politický analytik Sijbren de Jong z Univerzity v Leidene pre internetový denník EUobserver napísal, že dnešné referendum možno vnímať ako “vtip”. Pripomenul, že organizácia známa ako “GeenPeil”, jedna z hlavných organizátorov referenda, zámerne zavádzala voličov pútačmi, že “Ukrajina je štát, ktorý trpí občianskou vojnou, a kde sa po uliciach potulujú fašistické milície.” 

    De Jong takýto postup prirovnal k ruskej propagande. Zdôraznil, že GeenPeil, počas celej kampane nespomenula ruskú anexiu Krymu ani to, že sa na východe Ukrajiny odohráva jasný medzištátny konflikt. Liberálny denník NRC Handelsblad v súvislosti s dnešným hlasovaním pripomenul, že ďalší dvaja organizátori referenda, sa v podstate o Ukrajinu ako takú nezaujímajú a ich hlavnou motiváciou bolo vytvoriť impulz na to, aby Holandsko raz mohlo vystúpiť z EÚ. 

    “Je strašné, že organizácia, ktorej mottom je 'zachráňme demokraciu!', nielenže klame celý národ, ale je ochotná zmariť budúcnosť 45 miliónov Ukrajincov,” uviedol De Jong na adresu organizátorov referenda. Zdôraznil, že holandskí voliči sú v podstate obeťou podvodu, keďže cieľom referenda nie je ani tak ratifikácia asociačnej dohody, ako skôr vzťah Holandska a EÚ. 

    Európsky týždenník Politico s odkazom na dnešné referendum pripomenul, že pre mnohých Holanďanov je to “druhá šanca” vyjadriť svoj názor voči EÚ, desať rokov po tom ako holandskí voliči povedali “nie” návrhu Lisabonskej zmluvy.

    - Reklama -