Marihuana dostala vo Washingtone stop. Už žiadne fajčenie na verejnosti či v kluboch

    0
    Všadeprítomná vlajka protestujúcich (Autor: SITA)

    Členovia mestskej rady vo Washingtone schválili opatrenie pomerom hlasov 7 k 6, oznámila hovorkyňa šéfa rady Phila Mendelsona. Na konečné schválenie je potrebné ešte druhé hlasovanie, dodala tlačová agentúra Reuters. 

    Mestská rada pred dvoma mesiacmi jednomyseľne schválila vytvorenie orgánu, ktorého úlohou bolo preskúmať problematiku udeľovania povolení marihuanovým klubom a ukončenie zákazu konzumácie marihuany na verejnosti. 

    Zákon, ktorý vstúpil do platnosti vo februári 2015, povoľuje dospelým vlastniť malé množstvo marihuany a tiež pestovať a konzumovať ju doma. Washington D.C.(Federálny dištrikt Kolumbia) – čo je hlavné mesto USA – zakazuje predaj marihuany, ale jej fajčenie na verejnosti sa stalo bežným javom, keďže zatýkanie sa nerealizuje. 

    Utorkové hlasovanie bolo už druhým zvratom v situácii. Zákonodarcovia totiž tento rok hlasovali za to, že nechajú zákaz jednoducho vypršať, ale nakoniec pod tlakom starostky Washingtonu Muriel Bowserovej zmenili názor. 

    Okrem Washingtonu D.C. marihuanu zákonom povoľujú na rekreačné účely aj americké štáty Colorado, Washington, Oregon a Aljaška. Podľa federálneho zákona je stále ilegálna. 

    Kate Bellová, právna analytička pre projekt politiky v prospech marihuany s názvom Marijuana Policy Project uviedla, že orgán vytvorený mestskou radou mali nechať robiť si svoju prácu. “Sme veľmi sklamaní, že rada hlasovala za uvalenie toho zbytočného zákazu na slobody, ktoré podporuje drvivá väčšina voličov,” napísala Bellová vo vyhlásení. 

    - Reklama -