S Ruskom nemôžeme spolupracovať, porušuje medzinárodné právo, hovoril britský minister. Lenže potom mu niečo pripomenuli

    0
    Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond (Autor: SITA)

    Britský úprimný minister zahraničných vecí znovu zasiahol,“ píše Slovinec Marko Marjanović, editor webu. Philip Hammond sa mu totiž znepáčil svojím nedávnym tvrdením, že Rusko je tým, kto porušuje medzinárodné normy.

    Rusko ignoruje normy medzinárodného správania a porušuje pravidlá medzinárodného systému. Tým predstavuje problém a hrozbu pre nás všetkých,“ tvrdil Hammond pre Reuters v priebehu svojej návštevy v Gruzínsku.

    Nemám pochýb o tom, že Rusko myslí vážne svoju túžbu poraziť Daeš v Iraku a Sýrii,“ povedal Hammond. Ale v tomto smere musíme spolupracovať, a to možno jedine v spojení s krajinami, ktoré prijímajú medzinárodné pravidlá, podľa ktorých sa všetci riadime.

    Nemôžeme jeden deň spolupracovať s nejakou krajinou a na druhý deň zistiť, že si robí, čo sa jej zachce,“ dodal.

    Podľa Marjanovića z Hammondovho tvrdenia vyplýva, že Británia žiadne normy neporušuje, v čom má, samozrejme, pravdu. Rusko je klasickou veľkou mocnosťou a ako také občas odloží ,medzinárodné normy' v prípadoch, ktoré sú preň nadmerne dôležité.

    V roku 2008 tak uznalo nezávislosť Južného Osetska a Abcházska ako pomstu Gruzínsku za rozpútanie vojny a v roku 2014 potom vojensky prevzalo kontrolu nad Krymom od dezorientovanej ukrajinskej armády.

    Británia však nič také nikdy neurobila.
    Mohli by ste si myslieť, že nevyprovokovaná britská invázia na zvrchovanom území Iraku v roku 2003 porušila jednu či dve normy. Alebo prekreslenie srbských hraníc napriek prianiam Srbska z roku 2008. Alebo vojenská kampaň z roku 2011 s cieľom zvrhnúť vládu suverénneho štátu Líbye. Alebo pokusy trvajúce od roku 2011 zostaviť zástupnú rebelskú armádu na území suverénnej Sýrie,“ píše Marjanović. Tu však nejde o porušenie medzinárodných noriem.

    Británia je civilizovaná krajina a ako taká z definície nemôže porušiť ,medzinárodné normy'. Len necivilizované krajiny ako Rusko sú schopné ich porušenia,“ píše Marjanović a dodáva, že je vždy dôležité ukázať prstom.

    A z toho dôvodu nemôže Británia spolupracovať s Ruskom. Rusko sa totiž odmieta držať medzinárodných noriem, ktoré sama Británia svojím konaním stanovuje. Celý text TU.

    Autor: spa

    - Reklama -