Savčenkovej nádej definitívne vyhasla. Rozsudok je platný. Otázne zostáva len to, kde si to odsedí

    0
    Nadija Savčenková (Autor: SITA)

    Savčenková je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v Novočerkassku a zatiaľ nie je známe, do ktorého z väzenských táborov ju odtiaľ deportujú. Prevezená by tam mala byť do desiatich dní od dnešného dňa. Príbuzní sa o mieste, kde si bude odpykávať trest, dozvedia až po prevoze, a to od vedenia príslušného väzenského tábora. 

    Advokáti odsúdenej informovali, že Ukrajina sa snaží dosiahnuť, aby si Savčenková mohla trest odpykať vo vlasti. Okrem toho advokáti stále počítajú s možnosťou, že ich mandantka by bola byť vymenená za ruských občanov odsúdených na Ukrajine. 

    Niekdajšia vojenská pilotka Savčenková si má v ruskom väzení odpykať 22 rokov za to, že ako príslušníčka ukrajinského provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, údajne naviedla mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov.

    Útok zo 17. júna 2014, ktorý si vyžiadal životy dvoch novinárov, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie. Odsúdená Ukrajinka však akúkoľvek vinu popiera. Proti rozsudku ruského súdu sa odmietla odvolať.

    - Reklama -