Postaví sa na čelo OSN žena? O post šéfky má záujem aj…

    0
    OSN (Autor: SITA)

    “Helen Clarková má veľké množstvo skúseností v medzinárodných záležitostiach, ktorým môžu ostatní kandidáti ťažko konkurovať. Je skvelou poslucháčkou a komunikátorkou a ja viem, že to zaváži, ak ju zvolia,” povedal Key o 66-ročnej političke. Clarková je od roku 2009 riaditeľkou Programu OSN pre rozvoj (UNDP). Predtým bola deväť rokov predsedníčkou vlády Nového Zélandu. 

    “O zvolenie sa uchádzam na základe mojich schopností a očakávala by som, že v 21. storočí mi bude venovaná rovnaká pozornosť ako každému mužovi,” povedala Clarková agentúre Reuters. Najväčšími problémami, ktorým čelí OSN, sú podľa nej “meniaci sa charakter otázok mieru a bezpečnosti” – tie sú úplne iné, ako boli v čase vzniku svetovej organizácie pred vyše 70 rokmi. “Vyžaduje si to nové nástroje,” konštatovala Clarková. 

    Clarková by bola prvou ženou v najvyššej funkcii v Organizácii Spojených národov. Jej terajší generálny tajomník, Juhokórejčan Pan Ki-mun, odchádza z tohto postu 31. decembra po dvoch päťročných funkčných obdobiach. 

    Okrem Clarkovej sa o tento post uchádza sedem kandidátov, z toho sú tri ženy: generálna riaditeľka Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová z Bulharska, bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová a niekdajšia šéfka diplomacie Moldavska Natalia Ghermanová. 

    Zvyšnými štyrmi kandidátmi sú bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srgjan Kerim, čiernohorský exminister zahraničných vecí Igor Lukšič, bývalý slovinský prezident Danilo Türk a Portugalčan António Guterres, niekdajší šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). 

    Valné zhromaždenie OSN vlani v septembri rozhodlo, že voľba nového generálneho tajomníka OSN bude otvorenejšia než doteraz. Na kandidatúru boli výslovne vyzvané ženy. Kandidáti sa na budúci týždeň predstavia vo Valnom zhromaždení (VZ) OSN. Jedného z nich potom vyberie 15-členná Bezpečnostná rada OSN a predloží na hlasovanie VZ OSN.

    - Reklama -