Už aj britský premiér! Kauza Panama Papers bude kosiť hlavy

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Otec Davida Camerona, ktorý zomrel v roku 2010, je jedným z tých, ktorého meno figuruje v dokumentoch spoločnosti Mossack Fonesc. Tá sa zaoberala vytváraním firiem, cez ktoré bolo možné predísť zdaneniu majetku. Jej služby však využívali aj priatelia prezidenta Putina či väčšina vodcov krajín Perzského zálivu.

    Podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré sa teraz zaoberá štúdiom viac ako 11 miliónov tajných dokumentov, bol Ian Cameron, otec premiéra Camerona, tiež zákazníkom spoločnosti Mossack Fonseca. Založil cez ňu firmu Blairmore Holdings Inc., ktorej cieľom bolo odviesť rodinný majetok mimo Veľkú Britániu. Podľa ICIJ však nič nenaznačuje, že by sa ktokoľvek zo zákazníkov spoločnosti Mossack Fonseca dopustil využitím jej služieb akéhokoľvek protiprávneho konania. Sám David Cameron sa ale k situácii zatiaľ nevyjadril.

    V kauze Panama Papers figurujú aj ďalší britskí politici, medzi ktorými je napríklad podpredseda Konzervatívnej strany Michael Ashcroft, ktorý si nechal založiť spoločnosť BCB Holdings, zastrešujúcu jeho mnohé aktivity. Ashcroftov hovorca však odmietol, že by Ashcroft niekedy využil služby spoločnosti a vyhlásil, že ide o falošné obvinenia.

    Medzi spomínanými politikmi sa nachádza aj Michael Mates, bývalý írsky štátny tajomník či Pamela Sharplesová. Obaja vlastnia spoločnosti na Bahamách vytvorené cez Mossack Fonseca. David Cameron pritom na tohtoročný máj plánuje veľký samit, na ktorom sa má diskutovať o problematike daňových rajov. „Viac ako polovica z 300 000 firiem spomenutých ako klientov Mossack Fonseca bola registrovaná v britskou vládou spravovaných daňových rajoch.“

    „Odhalenia Panama Papers sú extrémne závažné. Cameron sľúbil ukončiť tajnosti s daňami. Sľub ale nedodržal a nedokázal tvrdo zakročiť proti morálne neprijateľným 'offshore´ schémam. Teraz je potrebné začať konať,” povedal tieňový kancelár John McDonnell.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    Autor: Spa

    - Reklama -