Totálne fiasko. Premiér po otázke na jeho meno uverejnené v Panama Papers spanikáril a ušiel spred kamery. Padne ako prvý?

    0
    Sigmundur Daví? Gunnlaugsson, islandský expremiér (Autor: Árni Saberg)

    Dokumenty z Mossack Fonseca, ktorých je až 11 miliónov, ukazujú, že islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson vodu káže, ale víno pije. Podľa zistení nemeckého denníka Südduetsche Zeitung boli totiž Gunnlaugsson a jeho manželka veriteľmi troch islandských bánk, ktoré v roku 2008 skrachovali. Zarážajúci je fakt, že práve premiér bol tým, kto viedol kampaň proti záchrane bánk veriteľmi.

    Zaskočený premiér

    Uniknuté informácie dokazujú, že premiér Gunnlaugsson kúpil spolu so svojou ženou v roku 2007 offshoreovú spoločnosť s názvom Wintris. Keď o dva roky neskôr vstupoval do parlamentu, o vlastníctve takejto spoločnosti sa nezmienil. Svoju polovicu firmy predal manželke za jediný dolár deväť mesiacov po vstupe do parlamentu.

    Napriek tomu, že islandský premiér v offshoreovej spoločnosti už nefiguruje, zniesla sa na neho obrovská vlna kritiky, ktorú ešte viac rozpútal nedávny televízny rozhovor. V ňom Gunnlaugsson po otázke týkajúcej sa firmy Wintris spanikáril a odišiel spred kamery.

    VIDEO Islandský premiér rozrušený otázkami novinárov

    Offshoreová spoločnosť bola pre premiérsky pár prostriedkom, ako investovať milióny dolárov. Podľa dokumentu, ktorý podpísala Gunnlaugssonova manželka ešte vlani, pochádzajú všetky rodinné peniaze z dedičstva.

    Islandský premiér tvrdí, že žiadne pravidlá neporušil a jeho žena údajne nijako neprofituje z jeho rozhodnutí a riadne platí dane na Islande. Napriek týmto tvrdeniam sa Gunnlaugsson nevyhol búrlivej kritike poslancov islandského parlamentu. Jeho účasťou v offshoreovej spoločnosti sa zaoberá Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov, ktoré má k dispozícii všetkých 11 miliónov dokumentov o najrôznejších kauzách spojených kontroverznými offshoreovými spoločnosťami.

    - Reklama -