K Putinovi, Asadovi a Porošenkovi sa pridali aj títo. Škandál začína mať megadôsledky

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)
    V závale takmer 11 miliónov zverejnených dokumentov jednej z najväčších offshorových právnych firiem na svete objavil tím žurnalistov aj záznamy, ktoré dokazujú spojenie medzi švagrom čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a offshorovou spoločnosťou zakúpenou od panamskej firmy. Dokumenty poukazujú aj na vnučku bývalého predsedu vlády, ktorá zakúpila offshorovú spoločnosť za smiešnu cenu jedného dolára.
     
    Týmto výpočtom sa to však nekončí. Medzinárodné konzorcium investigatívnych žurnalistov (ICIJ) zverejnilo správy o celkovo ôsmich súčasných i bývalých členoch vrcholného orgánu Komunistickej strany Číny a ich napojení na offshorové spoločnosti, získané cez právnu firmu Mossack Fonseca.
     
    Konzorcium zatiaľ zverejnilo konkrétne dôkazy o štyroch čínskych štátnikoch. Mimo súčasného prezidenta a bývalého predsedu vlády ide o bývalého člena politbyra Ťiu Čching-lina a takisto už neaktívneho šéfa strany v meste Čchung-čching Po Si-laja. U všetkých týchto politikov boli medzi dokumentmi nájdené údaje o spojení medzi niektorými ich rodinnými príslušníkmi a offshore spoločnosťami.
     
    Iróniou je to, že sám prezident Si na konci roku 2012 inicioval protikorupčnú kampaň, ktorá odhalila prípady korupcie takmer v každej z čínskych provincií. Obeťou tejto kampane sa stal aj bývalý šéf bezpečnosti Čou Jung-Kchang – tým Si porušil nepísané pravidlo o nevyšetrovaní bývalých členov stáleho výboru politbyra.
     
    Autor: fib
     
    - Reklama -