Americká politologička sa obáva „putinizácie“ Spojených štátov. Stačí, keď sa vraj stane táto vec

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)
    Farkas pripomína niektoré Putinove lži spojené s konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou. V marci 2014 napríklad ruský prezident tvrdil, že malí zelení mužíčkovia, ako ich označovali s nádychom irónie novinári, nie sú ruskí vojaci, ale miestne milície. V júni toho istého roku uvádzal, že na východnej Ukrajine nie sú prítomné ruské vojenské sily. V decembri však priznal, že tam predsa len boli. V septembri 2015 zase tvrdil, že vyslal do Sýrie vojská bojovať proti Islamskému štátu. Namiesto toho sa však zameral na záchranu režimu prezidenta Asada. Teraz vojská sťahuje s tým, že hlavný cieľ už dosiahli. Pritom Islamský štát stále zostáva hrozbou,“ konštatuje Farkas.
     
    Obdobných klamstiev sa podľa Farkas dopúšťa aj americký republikán Donald Trump, ktorý má zatiaľ najväčšie šance stretnúť sa s demokratickým víťazom primárok o Biely dom. Trump klame aj v prípadoch, kde možno jasne preukázať, že nehovorí pravdu. Len neustále opakuje, že Spojeným štátom vráti zašlú slávu. Bez toho, aby doložil skutočnosť, že sa krajina nachádza v nejakej kritickej situácii. Médiá ho za to síce kritizujú, ale dávajú jeho výrokom taký priestor, že potom nie sú schopné udržať krok s nekončiacim prívalom nezmyslov prúdiacich z jeho úst,“ kritizuje Farkas v médiách veľmi neobľúbeného Trumpa.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    V posledných týždňoch Trump veľmi nezodpovedne hovoril o Ženevských konvenciách, šírení jadrových zbraní, NATO a prínose amerických spojencov v Ázii. Vedľa toho strašil tým, že americkú ekonomiku čakajú masívne recesie, čo je podľa ekonomických odborníkov čisto sprisahanecká teória nemajúca s realitou nič spoločné,“ uvádza Farkas a obáva sa, že v prípade víťazstva Trumpa by sa mohli Spojené štáty nebezpečne priblížiť situácii, ktorá panuje v Rusku. Ľahostajnosť Rusov k pravde umožnila Putinovi pohodlne sa udržať pri moci a urobiť z Ruska autokratický štát v mafiánskom štýle,“ píše Farkas.
     
    Farkas tvrdí, že Američania sa vždy vo svojej histórii usilovali o to, aby sa dozvedeli pravdu. Či už to bolo v súvislosti s prenasledovaním Afroameričanov, Indiánov, Židov, homosexuálov, alebo ďalších menšín. Vďaka nezávislým médiám a občianskej spoločnosti sme verejne o všetkých týchto pochybeniach diskutovali a v mene demokracie usilovali o nájdenie pravdy. Práve to všetko urobilo zo Spojených štátov výnimočnú krajinu. Ako by sme sa mohli posunúť dopredu, keby v čele krajiny stál muž, ktorý šíri nenávisť, svojimi neuváženými výrokmi odrádza našich spojencov v Európe i Ázii a snaží sa na hraniciach s Mexikom vybudovať americkú obdobu Berlínskeho múru? Ako by Spojené štáty mohli byť ďalej výnimočnou krajinou, keby sa začali podobať Rusku?“ uzatvára Farkas.
     
    - Reklama -