Orbán zrejme získal vplyvného spojenca. Pre Merkelovú to môže znamenať nočnú moru

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Orbán patrí k najostrejším európskym kritikom utečeneckej politiky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) – a avizované stretnutie s Kohlom tak podľa DPA môže byť chápané ako výzva pre Merkelovú zo strany jej predchodcu. 

    Bild okrem toho citoval z príspevku Kohla do pripravovanej knihy o európskej politike. “Osamelé rozhodnutia, nakoľko sa môžu jednotlivcom zdať odôvodnené, a individuálne postupy krajín musia patriť minulosti. V Európe 21. storočia by nemali byť prostriedkom, ktorý si volíme, najmä preto, že európske spoločenstvo musí dôsledky niesť spoločne,” napísal Kohl. 

    Toto vopred zverejnené vyjadrenie podľa DPA pripomína kritiku, ktorú často počuť v nemeckých vládnych stranách CDU/CSU na adresu Merkelovej rozhodnutia z 5. septembra minulého roka, keď kancelárka nechala otvoriť hranice, aby mohli do Nemecka pricestovať utečenci uviaznutí v Maďarsku. Dodnes tento deň mnohí v jej únii ostro odsudzujú ako “osamelé” rozhodnutie a začiatok straty kontroly, zatiaľ čo Merkelovej stúpenci ho obhajujú ako humanitárne rozhodnutie. 

    Kohl poskytol Bildu rozhovor pri príležitosti svojich 86. narodenín, ktoré oslávil v nedeľu (3. apríla). Hovoril v ňom po prvý raz aj o svojom zdravotnom stave, oslabenom po viacerých operáciách. Exkancelár, pripútaný na invalidný vozík, si na narodeniny podľa vlastných slov želal “silu – a ešte niekoľko dobrých rokov”.

    - Reklama -