Srbského premiéra v Kosove príliš nevítali. Predvolebný míting sa neobišiel bez granátu a streľby

    0
    Aleksandar Vučič. (Autor: SITA)

    Hala, pri ktorej došlo k incidentu, sa nachádza v malom meste Zubin Potok neďaleko rozdeleného mesta Kosovská Mitrovica, ktoré bolo od vojny v Kosove (1998-99) miestom častých zrážok medzi Srbmi a Albáncami. 

    Miestny policajný veliteľ pre Reuters povedal, že pri výbuchu granátu a následnej streľby nikto neutrpel zranenia. Dodal, že útočníka neidentifikovali a v prípade nedošlo k zatknutiam. 

    Vučič bol na turné po oblasti v rámci kampane pred všeobecnými voľbami v Srbsku, vypísanými na 24. apríla, pri ktorých by sa podľa očakávaní mal udržať pri moci. Hoci Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, tamojší Srbi môžu hlasovať v srbských parlamentných 

    Srbský premiér uviedol, že útočník hodil ručný granát M-75 a vypálil strely z automatickej pušky v skorých ranných hodinách. “Mohol zabiť ktovie koľko ľudí, pretože vtedy tam desať ľudí stavalo pódium,” povedal novinárom počas návštevy kláštora srbskej pravoslávnej cirkvi v dedine Banjska v severnom Kosove. 

    Kosovská vláda uviedla, že povolila Vučičovu predvolebnú návštevu. Na základe kosovskej ústavy môžu všetci tamojší Srbi hlasovať vo voľbách do parlamentov v Prištine i Belehrade. 

    - Reklama -