Vojna na Kórejskom polostrove? Otrasná, ale pekne rýchla, a keď sa stane, stane sa. Trump zas perlil na mítingu

    0

    Trump na mítingu vyhlásil: „Radšej ich nechám neozbrojených ako míňať tieto horibilné sumy. A úprimne, musíme Japoncov prinútiť, aby sa boli schopní ubrániť Severnej Kórei sami. Ak by bojovali, viete čo, bola by to otrasná vec. Otrasná… Ale ak to spravia, spravia to,“ prináša Trumpove slová z mítingu britský Independent.

    Republikánsky kandidát na prezidenta tiež vyzval Južnú Kóreu k podpore jej vlastných ozbrojených síl namiesto spoliehania sa na americkú finančnú pomoc. V súčasnosti 28,5-tisíca amerických vojakov slúži v Južnej Kórei a až 54-tisíc v Japonsku. „Kórea by mala brániť sama seba alebo by nám mala za to platiť,“ objasňuje svoj postoj Trump.

    Na Trumpove slová reagoval japonský minister Shinzo Abe: „Ktokoľvek bude ďalším prezidentom USA, americko-japonská aliancia bude ťažiskom japonskej diplomacie,“ Súčasný prezident Barack Obama si zas z Trumpových slov uťahoval: „Osoba, ktorá povie niečo podobné, netuší nič o zahraničnej alebo jadrovej politike na Kórejskom polostrove alebo vo svete všeobecne.“

    - Reklama -