Grécko prijme reformy, požičia si, aby zaplatilo staré dlhy, a potom…

    0
    Grécka vlajka (Autor: SITA)

    Predstavitelia gréckych veriteľov majú pokračovať v rozhovoroch s gréckou vládou v pondelok. Diskutovať by sa malo o úprave penzijného systému a dane z príjmu, informuje Reuters. Rokovania sa však vlečú mesiace, pretože sa ťažko uzatvárajú dohody s gréckym ľavicovým premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorý bol zvolený na základe prísľubov zmiernenia škrtov. Dosiahnutie dohody je však dôležité, aby bolo Grécko schopné dosahovať také prebytky, aby bolo, ako si želajú veritelia, schopné si v roku 2018 požičiavať na trhoch s udržateľnou úrokovou mierou.

    Bez dohodnutia reforiem Atény nedostanú ďalšiu dávku pôžičiek z európskeho záchranného mechanizmu, musia pritom splatiť 3,5 miliardy eur MMF a Európskej centrálnej banke v júli tohto roka, pričom bez pôžičky na to Grécko mať nebude. Grécko si tak požičiava, aby mohlo vracať staré dlhy.

    „Ak chcú Gréci dostať pôžičku, musí byť dohoda uzavretá pred polovicou apríla, ešte lepšie pred 12., keď idú všetci do Washingtonu,“ hovorí nemenovaný vysokopostavený úradník eurozóny. „Všetci na dohode pracujeme, kľúčové však bude, či sa Gréci politicky zomknú a reformy prijmú,“ vysvetľuje úradník, že kľúčová akcia je na gréckej strane.

    - Reklama -