Západ i Rusko vyzývajú na zastavenie paľby v Náhornom Karabachu

    0
    Výbuch. Ilustračná fotografia (Autor: SITA/AP)

    Podľa arménskeho ministerstva obrany v dôsledku ozbrojených zrážok v oblasti styčnej línie v Náhornom Karabachu došlo k obetiam na životoch na arménskej i azerbajdžanskej strane. Zo zodpovednosti za eskaláciu napätia sa Arménsko a Azerbajdžan obviňujú navzájom, konštatovala dnes agentúra TASS.

    Hlboké znepokojenie zo situácie v Náhornom Karabachu dnes vyjadrila aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá obe strany vyzvala, aby okamžite prestali s porušovaním prímeria a zdržali sa krokov a slov, ktoré by mohli situáciu ešte viac vyhrotiť.

    Výzvu na okamžité zastavenie útokov dnes obom stranám konfliktu adresoval aj nemecký minister zahraničných vecí Hans-Walter Steinmeier. Upozornil, že spor o Náhorný Karabach nemá vojenské riešenie, a vyhlásil, že jeho aktéri by mali prejaviť politickú vôľu a vrátiť sa k rokovaniam v rámci Minskej skupiny.

    V tejto súvislosti dnes agentúra TASS informovala, že v utorok sa vo Viedni uskutoční ďalšie zasadnutie Minskej skupiny OBSE pre Náhorný Karabach, ktoré bude venované vyostreniu situácie v tejto konfliktnej zóne.

    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes skontaktoval s rezortnými kolegami z Arménska a Azerbajdžanu, Edvardom Nalbandjanom a Elmarom Mamedjarovom, a vyzval ich, aby sa pokúsili využiť svoj vplyv a zasadili sa za ukončenie násilností. Hovorkyňa Lavrovovho rezortu spresnila, že Moskva začala viesť konzultácie s partnermi v rámci Minskej skupiny OBSE.

    Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan dnes v telefonickom rozhovore v súvislosti s eskaláciou situácie na styčnej línii v Náhornom Karabachu vyjadril plnú podporu prezidentovi Azerbajdžanu Ilhamovi Alijevovi. Alijev vyhlásil, že Arménsko sa uchýlilo k ďalšej provokácii, a uviedol, že azerbajdžanské ozbrojené sily tento útok odrazili.

    - Reklama -