Bruselské letisko Zaventem od nedele čiastočne obnoví prevádzku

    0
    Explózie na letisku v Bruseli (Autor: Reprofoto, Sky News)

    V súvislosti s čiastočným obnovením prevádzky začnú na letisku platiť nové, prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Policajný hovorca Michael Jonniaux dnes spresnil, že budú zahŕňať náhodné kontroly vozidiel prichádzajúcich na letisko, ako i kontrolu osôb a batožiny ešte predtým, ako budú smieť vstúpiť do letiskového terminálu. Kontrolovať sa budú aj občianske preukazy a pasy.

    Feist podľa agentúry AP spresnil, že prvou spoločnosťou, ktorej lietadlá budú štartovať z bruselského Zaventemu, bude Brussels Airlines. Cieľovými stanicami prvých troch letov bude Faro v Portugalsku, Turín v Taliansku a grécke Atény.

    Letisko Zaventem je pre osobnú civilnú dopravu uzavreté od 22. marca, keď sa v odletovej hale odohral samovražedný atentát so 16 obeťami na životoch. Ďalších 16 obetí si vyžiadal výbuch na stanici bruselského metra, pri ktorom prišlo o život ďalších 16 ľudí. Pri atentátoch bolo zranených aj vyše 300 ľudí. K zodpovednosti za ne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

    Čiastočné obnovenie prevádzky označil Feist za symbol nádeje, že letisko sa rýchlo vráti k obvyklému režimu, keď denne vypravilo a prijalo okolo 600 letov. Feist v tejto súvislosti vyjadril nádej, že sa tak stane do konca júna – do začiatku letnej dovolenkovej sezóny.

    Krátko po atentátoch bola na letisku Zaventem obnovená len nákladná letecká doprava. Pre civilnú leteckú dopravu sa zatiaľ využívajú letiská v iných belgických mestách, napríklad v Liege, Charleroi, Antverpách či Ostende. Niektoré letecké spoločnosti svojich klientov prevážajú z Bruselu aj do nemeckého Frankfurtu nad Mohanom.

    - Reklama -