Učiteľka dostala svetovú cenu, že vraj vedie deti k mieru. Potom sa zistilo, že jej manžel je terorista…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Omar podľa agentúry AP pripravil pre útočníkov výbušniny, za čo si následne odsedel desať rokov v izraelskom väzení. Jeho činy tak ostro kontrastujú s tým, čo hlása učiteľka Hrubová. Tá totiž založila svoje vyučovacie metódy na nenásilí a dôstojnom prístupe k deťom, čo jej napokon dopomohlo k tomu, aby si tento rok v marci prevzala prestížnu cenu nadácie Sunnyho Varkeya, udeľovanú najlepším učiteľom sveta. S ocenením je spojená aj suma 1 milión dolárov (približne 24 miliónov korún), ktorá bude vyplácaná po častiach nasledujúcich desať rokov.

    Keď sa verejnosť dozvedela, že manžel Hrubovej bol v minulosti odsúdený za spoluúčasť na teroristickom útoku, niektorí ľudia začali požadovať, aby o ocenenie prišla. Napríklad predseda izraelskej advokátskej kancelárie, ktorá zastupuje obete teroristických útokov, ocenenie Hrubovej označil za výsmech ľuďom, ktorých zavraždil jej manžel.

    Nadácia Sunnyho Varkeya, ktorá cenu udeľuje, však argumentuje tým, že hodnotí iba skutky konkrétnych jednotlivcov, a nie ich okolie. Nadácia na svojich stránkach uvádza, že postupy Hrubovej viedli k poklesu násilného správania v školách, kde je inak frekventované.

    Celý text je TU.

    autor: vam

    - Reklama -