Nová štúdia o tom, ako vyčíňajú džihádisti v Európe. Štatistiky, ktoré vás vydesia

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Autori štúdie čerpali svoje informácie z ministerstiev, od spravodajských služieb a iných vládnych agentúr pôsobiacich v dvadsiatich troch krajinách Európskej únie. Podľa ich zistení doposiaľ zomrelo na sýrskych a irackých bojiskách asi šesťsto európskych džihádistov, čo predstavuje asi 14 % z ich celkového počtu, odhadovaného na 3 900 až 4 300. Správa uvádza, že takmer 90 % európskych džihádistov pochádza z väčších metropol. Takmer tritisíc ich je z Francúzska, Belgicka, Veľkej Británie a Nemecka. Najviac islamistov v prepočte na jedného obyvateľa dodalo“ Belgicko.

    Podľa ICCT sa späť na európsky kontinent vrátilo asi 30 % džihádistov. Presne profil európskeho džihádistu však nie je možné predstaviť. Vieme len, že džihádisti ženského pohlavia tvoria asi 17 %. Ešte menej informácií máme ohľadom ich vzťahu k viere. Podľa odhadov by konvertiti medzi nimi mohli tvoriť šesť až dvadsaťtri percent. Tieto údaje sa v jednotlivých sledovaných krajinách Európskej únie líšia. Rovnako tak nebolo preukázané, aký vplyv má na radikalizáciu bojovníkov Islamského štátu z Európy ich rodinný stav či história spáchanej trestnej činnosti,“ uvádza správa holandského think-tanku.

    Ako už bolo spomenuté, najviac džihádistov pohybujúcich sa na bojiskách v Sýrii a Iraku v prepočte na jedného obyvateľa pochádza z Belgicka. Odhady ich počtu kolíšu medzi 420 až 516. Približne polovica z nich sa pravdepodobne stále aktívne zúčastňuje bojov po boku Islamského štátu. Späť do Belgicka sa ich mohlo vrátiť päť desiatok až stotridsať. Priemerný vek belgického džihádistu sa pohybuje okolo dvadsaťpäť rokov. Veková skupina všetkých islamistov má však značne široké rozpätie a úrady zaznamenali tak štrnásťročného, ako aj takmer sedemdesiatročného džihádistu.

    Česká republika je podľa štúdie ICCT jednou z mála členských krajín EÚ, odkiaľ zatiaľ do Sýrie a Iraku neodišiel ani jeden džihádista. Takou pozitívnou štatistikou sa nemôže pochváliť prekvapivo Estónsko, Litva, Chorvátsko, Slovinsko, a dokonca ani Poľsko, ktoré registruje asi dve až štyri desiatky džihádistov bojujúcich v Sýrii alebo Iraku. Horšie než Česká republika je na tom v tomto smere aj Slovensko. U nás majú spravodajské služby informácie o šiestich bojovníkoch so slovenským pasom.

    Celú obsiahlu štúdiu máte k dispozícii v angličtine TU.

    - Reklama -