Chcú novú Európu, nie bielu, ale svetlohnedú. Nadnárodné korporácie a ich kšefty, zánik civilizácie. Ale nakoniec sa z toho spamätáme, verí filozof

0

Migračná kríza nepoľavuje, naopak. Sme svedkami zmeny civilizácie, pohybu národov alebo je to podľa vášho názoru riadená akcia?

Rezignoval som na pravdu a je mi cudzie vytvárať konšpiračné teórie. Zostanem v pozícii televízneho diváka, ktorý je kŕmený starostlivo vybranými zábermi pochodujúcich státisícových davov migrantov. Nikdy som ale nevidel, kde a ako vzniká ľudská rieka, ako z vojnou zničených miest a obcí utekajú ľudia, ktorí predtým niekomu predali všetko, čo bolo údajne zničené, a za utŕžené peniaze si kupujú cestu do Európy. Nikdy som nevidel tylové zabezpečenie pochodu – proviantné, výstrojové, ubytovacie, zdravotné…
 
Do mysle sa vkráda ohromný biznis. Fotografovanie a zverejňovanie zázemia nie je zrejme dovolené. Divák vidí vo väčšine len dobre oblečených mužov bez batožiny s mobilmi, niekedy bosú ženu s deťmi. Za sebou nechávajú ohromný neporiadok vrátane oblečenia, diek a stanov. Ak prší, potom všetci majú pláštenky, ak je zima, potom všetci majú teplé oblečenie a deky. Je to výsledok veľkej humanity, ľudskej solidarity a súcitu? Neviem! Áno, je to veľmi zjednodušený pohľad! Ale radšej televíziu vypínam a nepremýšľam o tom. Ale migrácia nepochybne nie je sama od seba.
 
Skúsme si pripomenúť predvojnový pohľad. V priamom prenose mohol každý sledovať, ako s nákazou západnej demokracie za priamej podpory demokratických štátov pospolitý ľud likviduje neposlušných diktátorov, ktorí mocensky udržiavali sekulárne prostredie medzi vzájomne nepriateľskými zoskupeniami. Tak prišiel návrat ku kmeňovej politike a vzniku umiernených či radikálnych mocenských nesúrodých skupín. Asi s tým nikto nepočítal alebo to bolo ponechané samospádu? A pohľad tretí. Sú štáty, ktoré migrantov chceli a chcú, vítajú ich, hovoria, že ich potrebujú ako spoločensky či ekonomicky nevyhnutných. Iní ich ale nechcú a opäť v priamom prenose môžeme sledovať neúčinné mentorovanie.
 
Pýtate sa, či sme svedkami civilizácie? Ja si myslím, že sme svedkami súmraku civilizácie, ale ešte nezapadá slnko nad Európou! Žiaľ, tam, kde je nedostatok oznámenej pravdy, vznikajú konšpiračné teórie. Ak sa pozerám na našu súčasnosť, je mi smutno z toho, ako ničíme civilizáciu, ľudské spoločenstvo, ako sa húfne ženieme do záhuby. Ale asi to tak má byť, keď sme sa odvrátili od pravdy, vzájomnosti, spolucítenia, človečenstva… To má, samozrejme, široké súvislosti. Peniaze sa stali drogou, novým celosvetovým náboženstvom. Z ľudí urobili a robia mlčiace – niekedy hučiace – stádo, peniaze nahradzujú aj demokraciu, za peniaze je všetko možné, ak chýbajú, dotlačia sa, kto sa nepodriadi, musí z kola von!

Veľa sa hovorí o trvalo udržateľnom živote. Avšak konzum s nami myká, priberáme a pohodlnieme. Nie je práve toto spoločne so stratou dôvery v elity známka civilizačného úpadku?

Viedol som pred rokmi v pardubickej univerzite so študentmi diskusiu o práve a civilizácii. Na otázku, čo je civilizácia, som dostal okrem iného odpoveď, že „civilizácia sme my, my sami – my ju tvoríme, udržiavame aj ničíme!“ To bola veľmi správna odpoveď. Nemôžem ale tiež nespomenúť pána profesora Jiřího Hájka, ministra zahraničných vecí roku 1968 a následne hovorcu Charty, ktorý nás, svojich študentov Právnickej fakulty Univerzity Karlovej, varoval pred slepou podriadenosťou, malosťou, bezmocnosťou, stratou vlastného názoru, ale aj pred bezbrehou demokraciou, stratou identity a velikášstvom.
 
Ak chceme zachovať nielen udržateľný život, ale aj udržateľnú civilizáciu, potom musíme začať sami od seba. Ja som bytostne presvedčený, že základom spoločnosti je rodina so všetkými svojimi základnými funkciami, ale je tiež základom štátu! Ale národné štáty sa zle svetovo riadia! Potom je nutné, aby sa dobrovoľne alebo aj nedobrovoľne podriadili novému svetovému poriadku. Ak vodcovia, diktátori alebo vlády prekážajú, musia sa odstrániť! Ale kým alebo čím ich nahradiť? Bývalý prezident EÚ Herman van Rampuy pred niekoľkými rokmi vyhlásil, že „éra národných štátov je už dávno za nami“. A ako to urobiť? Zmeniť základy národných štátov, zmeniť rodinu, podporovať medzirasové manželstvo, azda s cieľom zmiešania rás a vzniku svetlohnedej rasy v Európe. Ale to už by bola iná civilizácia!

Podľa niektorých názorov je záchrana ľudstva v geneticky upravených potravinách. Tými sa nasýti vraj viac ľudí… Aký na to máte názor?

Nie som odborník na genetiku, ale podľa môjho názoru ide opäť nielen o veľký biznis, ale aj o krok do tmy. Čo to vyvolá v genetických reťazcoch? Len veľmi málo je vypočutá strana, ktorá varuje. Ide aj o priamu cestu k zmenám v ľudskej DNA. Donedávna sme fandili umelým hnojivám, sám si pamätám, akou „záchranou takmer všetkého bolo DDT“. Podľa môjho ide o cestu k degenerácii ľudského rodu. Chceme ju?
 

Okrem GMO nás tiež určite ohrozuje riadne nekontrolovaný farmaceutický priemysel, respektíve jeho loby. Je podľa vás napríklad vírus Zika umelo vytvorený, ako o tom hovoria niektoré konšpiračné teórie, alebo mu „len“ niekto pomohol?

Biznis farmaceutického priemyslu je rovnaká cesta. Na jednej strane ohromný pokrok vo výskume nových medikamentov, na strane druhej, samozrejme, záujem farmaceutického priemyslu na veľkých ziskoch. Zase sme pri peniazoch! Ale sú tu predsa kontrolné mechanizmy – od Svetovej zdravotníckej organizácie cez štátne ústavy pre kontrolu liečiv, lekárskej komory až po farmaceutické komory – nechcem si ani pripustiť myšlienku, že by všetko bolo prerastené organizovaným zločinom. Skôr si nerobiť problémy a do ničoho nehovoriť! Aj tak sa vytvára ľudské stádo na vysokej úrovni! A umelé vírusy? Tie už patria do biologických zbraní! To by bol zločin proti celej civilizácii!

Toto je ale predsa „liek“ na preľudnenú planétu. Aj keď trochu šialený…

Už som povedal, že konšpiračné teórie ponechám bokom. Vznikajú tam, kde má pravda červenú! Nový svetový poriadok by iste rád znížil populáciu, lepšie povedané, mal by rád populáciu pod kontrolou. Tam, kde by ju potreboval zvýšiť, sa to nedarí, a tam, kde je rast nežiaduci, sa ju znížiť tiež nedarí. Táto otázka ešte neprišla na hlavný program dňa. To bude problém civilizácie pre neďaleké obdobie – ak neprídu iné katastrofy!

Prečo sa podľa vás Európa a predovšetkým ekologickí zelení nezaujímajú o situáciu v Indonézii, kde horia hektáre pralesov pre palmový olej? Alebo je lepšie o tom „nevedieť“ a žiť v akomsi vákuu? Veď únik metánu v americkom Texase bol pred niekoľkými týždňami najväčšou ekologickou katastrofou v regióne a tiež sa o tom moc nepísalo…

To je veľká a ťažká téma, zatiaľ síce veľmi diskutovaná, ale realizácia je v nedohľadne. Tu už si nepodrezávame len vetvy stromu, ale celé stromy, ničíme prírodu, ničíme klímu a zatvárame pred tým oči! Veď ono sa nás to aktuálne ani veľmi netýka, a tak vymýšľame programy na realizáciu za desaťročia. Ale medzitým sa veľkou rýchlosťou mení klíma a príroda. Rozdivočené počasie a hlavne strata a nedostatok vody. Keď už sa tým aj naša vláda začala zaoberať, tak už to musí byť veľmi zlé! Tu ešte len nastane kríza, ak nebude včas riešená. A to by nepochybne bola aj cesta k zániku civilizácie.
 
Nechcem však vo svojich odpovediach na vaše otázky končiť príliš pesimisticky. Chcem veriť, nielen dúfať, že sa z falošného spánku všetci prebudíme – hoci v hodine dvanástej! Verím, že ľudia na celom svete sa nebudú chcieť dobrovoľne zničiť a že slnko nebude zapadať ani nad Európou, ani nad svetom.
 
autor: Václav Fiala
 
- Reklama -