Ťažké boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach

    0
    Výbuch. Ilustračná fotografia (Autor: SITA/AP)

    Predstavitelia Arménska i Azerbajdžanu sa podľa agentúry AP z viny za vypuknutie bojov obvinili navzájom. Obete na životoch neboli bezprostredne hlásené.
    Od vojny, ktorá sa skončila v roku 1994, majú Náhorný Karabach pod kontrolou arménska armáda a miestne ozbrojené zložky. Arménsko-azerbajdžanský spor sa už celé roky rieši rokovaniami pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), avšak pri riešení tohto problému sa zatiaľ dosiahol len malý pokrok.

    Arménsky rezort obrany dnes uviedol, že Azerbajdžan sa bojovými lietadlami, tankmi a delostrelectvom pokúsil v noci vpadnúť do Náhorného Karabachu a že za túto bezprecedentne vyhrotenú situáciu nesie všetku zodpovednosť azerbajdžanská vláda.

    Azerbajdžanské ministerstvo obrany vyhlásilo, že boje sa začali vtedy, keď arménska armáda vypálila pozdĺž frontovej línie mínometné granáty a vysokokalibrové delostrelecké granáty. Hovorca rezortu Vagif Dargjachly pre AP povedal, že bolo vypálených viac než 120 výstrelov, z ktorých niektoré zasiahli aj obývané oblasti.
    Dargjachly zároveň odmietol tvrdenie hovorcu arménskeho ministerstva obrany Arcruna Hovhannisjana, ktorý predtým povedal, že v nočných bojoch bol zostrelený azerbajdžanský vrtuľník.

    - Reklama -