Svadba z kuchyne IS: Zabudnite na amorov šíp, lásku vám naordinujú islamisti a možno „šupnú“ aj kameň do hlavy. Bez koláča, bez kapely, ale zato s bradou a z donútenia

    0
    Svadobný pár s hosťami. (Autor: Reprofoto: Youtube/Benjamin Scot Miller)

    Torta, alkohol či párty až do úsvitu, to sú „položky“, na ktoré môžete pokojne zabudnúť, ak si za muža vezmete niekoho z „planéty Islamský štát“ či nebodaj samotného islamistu.

    Radšej teroristu ako teba

    Adel Saeed žije v islamistami okupovanom Mosule. Keď dostal od miestnych autorít príkazom ženbu s miestnou dievčinou, musel ešte tri mesiace čakať. Dôvod? Musel počkať, kým mu brada dorastie do požadovanej dĺžky. Sobáš musí žena s mužom podstúpiť pred špecializovaným sudcom, ktorý by mal byť odborníkom na islamské zákony a na šaríu. Žena by mala pred sudcu predstúpiť s mužským poručníkom s bradou dorastenou do rovnakej dĺžky ako je tá ženíchova.

    Sudca sa formálnou arabčinou opýta budúceho manžela, či si chce ženu vziať za manželku, a podobnú otázku zopakuje aj jeho poručníkovi. Žena je počas svadobného obradu zahalená do čierneho nikábu (oblečenie podobné burke, dôkladne zahaľujúce ženu). Na jej názor sa nikto nespýta. Potom ako Saeed prichádza domov, pošepne svojej žene naozaj hrejivé novomanželské slová: „Radšej by som sa pridal k extrémistickej skupine teroristov ako si musel vziať teba.“

    Byrokracia a kameňovanie

    Autority v Mosule dali príkaz na zatvorenie všetkých civilných súdov a miestnych sudcov či právnikov obvinili z rúhania. Taktiež zrušili prax praktikujúcim právnikom a zatvorili odbor práva v mosulskej univerzite. Od roku 2014, teda od čias okupácie mesta Islamským štátom, bol právny systém nahradený náboženským.

    Ak si so svojou milovanou poviete, že chcete skočiť do manželského života (alebo ste doň vnútení úradmi), nasleduje poriadny byrokratický kolotoč. V Mosule existuje až sedem rôznych súdov, ktoré sa na túto problematiku špecializujú. Budúci manželia musia prejsť radom špecialistov zameriavajúcich sa na arabské zákony a na šaríu. Práve oni môžu posúdiť, či je párik vhodný pre sobáš a či spĺňa celý rad zákonov a pravidiel. Ak nájdu vo vzťahu trhliny, môžu svadbu neschváliť, a dokonca uvaliť na pár trest. Ak ide o naozaj závažné previnenie, na rad môže prísť aj verejné ukameňovanie.

    „Padík“ za dievča a sieť špiónov

    Podľa zákonov islamistov, aby sa dievča vydalo, nepotrebuje dovŕšiť plnoletosť. Neplnoletú nevestu musí po fyzickej stránke „schváliť“ sudca. Ďalším dôležitým aspektom je aj súhlas otca a jeho prítomnosť na svadbe. Ak sa nemôže zúčastniť, nahradí ho matka. Podľa irackého práva museli mať novomanželia minimálne osemnásť rokov a prípady medzi 15 a 18 rokom sa posudzovali individuálne. Muž musel byť pripravený po fyzickej, ale aj emocionálnej stránke. Podľa zákonov Islamského štátu ženích musí byť pripravený na manželstvo aj po finančnej stránke.

    Na porušenie pravidiel vzťahu môžu upozorniť morálnu políciu aj občania, pričom tá môže podozrivý pár prehľadať alebo ho požiadať, aby predložil právne dokumenty potvrdzujúce manželstvo. Ak sa jeden z páru takto preukázať nedokáže, môže byť postihnutý trestom, teda aj ukameňovaním. V Mosule ovládanom militantmi je taktiež rozšírená sieť špiónov a informátorov. Špiónom môže byť pokojne aj váš sused alebo „snorič“ v pôrodnici. V týchto zariadeniach si dáva morálna polícia obzvlášť pozor na manželský certifikát žien krátko po pôrode. Islamský štát zaviedol aj daň za dieťa. Pri chlapcovi je poplatok približne 80 dolárov a pri dievčati päťdesiat.

    V Mosule nie sú časté ani ďalšie na Západe také milované drobnosti, ako svadobný sprievod či rodinná fotka, na ktorej nesmie chýbať nikto od vnúčika až po babku. Takéto výstrednosti sú v Mosule zakazované práve z toho dôvodu, že sú často spájané so západnou kultúrou.

    Oslavy po oficiálnom ceremoniáli síce nie sú zakázané, ale tiež sú v Mosule viac než zriedkavé, keďže sa mesto zmieta v nezamestnanosti a biede. Ak sa zamilovaný párik rozhodne vziať mimo mesta, teda mimo dosahu súdov, úrady by tento čin mohli brať ako cudzoložstvo, a teda sa prikloniť k jednému z najťažších trestov, a to k ukameňovaniu. O netradičnom procese vedúcom k manželstvu v Mosule informoval portál EKurd Daily

    - Reklama -