Závažné svedectvo o kauze Nástenkový tender: Ako je v tom namočený Ján Slota? A je v tom Janoušek nevinne?

    0
    Exministeri za SNS Marián Janušek a Igor Štefanov (vľavo) (Autor: SITA)

    V čase, keď ministerstvo vyhlásilo sporný tender, bol Ján Rudolf generálny riaditeľ sekcie stratégie rozvoja regiónov. V rozhovore pre Čas.sk povedal, ako to naozaj bolo. „Všetko bolo netransparentné, bol to dopredu pripravený podvod na občanoch,“ povedal. O vyhlásení tendra dokonca ako vedúci sekcie zodpovednej za eurofondy nevedel ani on.

    „Netransparentnosť potvrdil Brusel, ktorý odmietol zmluvy zaplatiť. Nástenkový tender v podstate zhoršil čerpanie eurofondov až do roku 2013, lebo peniaze boli určené práve na zlepšenie ich čerpania – školenia, počítače či vybavenie kontrolórov,“ povedal Rudolf a dodal, že jeho sekciu úplne obišli a neskôr, keď odmietol podpísať zmluvy na právnické služby za príliš vysokú cenu, ho odvolali. O tendri vedeli vraj iba zainteresovaní a teda oznam na nástenke nikdy nevisel. „Zmluvy sa podpísali v máji 2007, ale na povrch vyplávali až o dva roky neskôr. Až pri odpovedi novinárom ministerstvo uviedlo, že oznámenie bolo na nástenke.“

    Kandidát do parlamentu za SaS v ostatných voľbách Ján Rudolf si myslí, že tento prípad zložitý nebol a pokojne sa mohol vyšetriť hneď. „Veď to v podstate bolo iba jedno spackané verejné obstarávanie. Je to tragédia Slovenska,“ povedal pre denník a dodal, že ak by bol prípad vyšetrený tak, ako mal byť, predišlo by sa aj ďalším kauzám ako sifóny, štatistický úrad či Tomanovej sociálne podniky.

    Podľa Rudolfa bol za tender zodpovedný najmä Igor Štefanov, ktorého napojenie na Jána Slotu bolo tesnejšie než Janušekovo. „Chudák Marian Janušek, ak za toto skončí za mrežami,“ vyjadril sa Rudolf a poznamenal: „Som presvedčený, že je v tom nevinne. Nie je tá povaha. Predtým verne slúžil Jánovi Slotovi na žilinskej radnici a potom ho do toho navliekli.”

    Nástenkový tender ministerstva výstavby za viac ako tri a pol milliardy korún, čiže necelých 120 miliónov eur vyhlásili v roku 2007. Tender údajne zverejnili len na nástenke za zatvorenými dverami ministerstva a uspeli v ňom dve firmy Zamedia a Avocat. Tie sa považujú podľa denníka Nový Čas za blízke bývalému predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Tým, že tender nebol zverejnený, mal byť porušený zákon o verejnom obstarávaní.

    - Reklama -