Toto sa moslimom páčiť nebude. Dánsko pritvrdilo a spísalo čiernu listinu nepozvaných hostí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „V Dánsku pôsobia náboženskí kazatelia, ktorí v skutočnosti zneužívajú slobodu prejavu, v rámci ktorej kážu nenávisť,“ vyhlásil premiér Lars Løkke Rasmussen na tlačovej konferencii, ktorá sa konala bezprostredne po stretnutí so zástupcami opozície. Podľa návrhov menšinového kabinetu Rasmussena by mal byť v rámci chystaných opatrení zostavený zoznam ľudí, ktorí by mali zakázaný vstup do Dánska. V praxi by tak išlo o „čiernu listinu“, ktorá sa na podobné účely používa vo Veľkej Británii.

    Vláda chce tiež podľa servera The Local.dk zakázať prejavy, ktoré „podkopávajú právny systém krajiny“. V prípade schválenia by nová úprava zákona umožňovala rovnako zákaz vstupu konkrétnym osobám do mešity. Detaily vládneho návrhu však zatiaľ neboli zverejnené. Rasmussen tiež na včerajšej tlačovej konferencii spomenul, že by imámi nerešpektujúci základné normy platné v dánskej spoločnosti mohli byť zbavení práva celebrovať sobáše.

    Diskusia o prijatí reštriktívnych opatrení voči radikálnym imámom by mala pokračovať v ďalších týždňoch. Vláda podľa slov svojho hovorcu dúfa, že konkrétny návrh zákona by stihla predložiť ešte pred letnými prázdninami. Proti krokom vlády sa však už ozývajú kritické hlasy. Dánsky think-tank Justitia, ktorý sa venuje právnym témam, sa už nechal počuť, že zakázať vstup niektorých imámov do krajiny by mohlo byť v konečnom dôsledku vnímané ako porušenie zákona o slobode prejavu.

    „Zákaz vstupu do našej krajiny by sa mal týkať len ľudí, ktorí predstavujú jasné bezpečnostné riziko, či ľudí, ktorých činnosť priamo súvisí s teroristickou hrozbou,“ cituje The Local.dk oficiálne vyhlásenie think-tanku a poukazuje na v Dánsku nedávno premietaný dokument s názvom Mešity za závojom televíznej stanice TV2, ktorý opisoval, akým spôsobom niektorí imámi podporujú praktiky priamo odporujúce dánskym zákonom vrátane kameňovania cudzoložníkov a telesných trestov voči deťom.

    Dokument bol niektorými dánskymi moslimami kritizovaný a označovaný za neobjektívny. Naopak iní pripúšťali, že do istej miery odráža realitu a vrhá jasné svetlo na problémy, ktoré je nutné riešiť. To uznávajú aj samotní politici, a preto v minulých mesiacoch došlo k sprísneniu podmienok udelenia azylu. Migrantom boli výrazne znížené sociálne dávky a utečenec musí po príchode do krajiny odovzdať svoj majetok presahujúci určitú sumu. Vláda tak chce, aby sa imigranti aspoň čiastočne podieľali na hradení nákladov do tej chvíle, keď sa rozhodne o ich žiadosti.

    Na jednej strane dánska vláda reaguje na dopyt dánskych voličov, na strane druhej súdy občas rozhodujú až príliš precitlivene na kritiku islamu. Tento rok vo februári bol napríklad uznaný vinným nemenovaný muž za to, že v novembri 2013 kritizoval islam. Muž vtedy napísal, že ideológia islamu je rovnako odporná ako nacizmus, a masívnu migráciu smerujúcu do krajiny označil za to „najhoršie, čo sa v novodobej histórii Dánsku prihodilo“. Mnohí po vynesení rozsudku poukazovali na to, že môže ísť o precedens ohrozujúci slobodu slova.

    - Reklama -