Ukrajinská tajná služba, vyhostený agent, CIA a štátne tajomstvo. V Rusku sa dejú veci

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    FSB zverejnila totožnosť zadržaného – ide o podplukovníka ukrajinskej tajnej služby SBU Jurija Ivančenka, ktorého zadržali 26. marca na území Ruska, kam odcestoval pod zámienkou, že ide navštíviť príbuzných, spresnilo dnes tlačové oddelenie FSB. Upozornilo pritom, že ukrajinská SBU zakázala svojim zamestnancom cesty do Ruska. 

    FSB vo vyhlásení uviedla, že ešte pred Ivančenkovým príchodom do Ruska dostala varovanie, že absolvoval výcvik SBU a americkej CIA s cieľom preniknúť do štruktúr FSB. Podľa vyhlásenia “je známe, že v budove SBU v Kyjeve pracujú predstavitelia CIA”. FSB dodala, že Ivančenko sa snažil ponúknuť svoje služby Rusku aj v roku 2014. 

    V súlade s plánom mal Ivančenko zaujať FSB svojimi možnosťami získavať tajné informácie a mal ruskú stranu presvedčiť, že je nutné, aby s ním zostala v kontakte prostredníctvom tajných schránok. V istej etape mali SBU a CIA naplánovať zadržanie kontaktnej osoby z FSB, a to priamo pri vyberaní správy od Ivančenka. 

    FSB spresnila, že konanie Ivančenka nespôsobilo Rusku žiadne škody. Z Ruska bude vyhostený a bude mu zakázaný vstup na jeho územie. Riaditeľ ukrajinskej SBU Vasyľ Hrycak dnes pre televíziu 112 Ukrajina uviedol, že Ivančenko vycestoval do Ruska bez súhlasu SBU a v dohľadnom čase s ním bude rozviazaný pracovný pomer. Hrycak spresnil, že Ivančenkovi bolo od roku 2014 odobraté oprávnenie na prístup k materiálom, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva. 

    - Reklama -