Kde budú tento rok dovolenkovať tisíce Slovákov? O terorizmom a utečencami zmietané Turecko, Tunisko a Egypt nie je záujem. Zruinuje ich to?

    0
    Ilustračná foto: Istanbul, Turecko (Autor: Facebook/Turkey.Home)

    Zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe má dosah aj na cestovanie a turizmus. Ktoré destinácie sú bezpečné a ktorým by sa mali dovolenkári radšej vyhýbať? Hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano odporúča všetkým občanom, aby si pred cestou pozreli webové stránky rezortu, kde nájdu kompletné informácie o situácii v jednotlivých krajinách či vízovej povinnosti.

    Na stránke sa nachádzajú aj bezpečnostné informácie, ktoré sa aktualizujú priebežne. „Minulý týždeň v prípade Belgicka alebo pred dvoma týždňami v prípade Turecka. Vždy sa to aktualizuje po nejakej udalosti, ktorá zásadnejšie mení bezpečnostnú situáciu pre našich turistov,“ povedal Peter Stano pre ParlamentnéListy.sk.

    Turecko sa aktuálne nachádza v stupni odporúčania č. 2. Ministerstvo na stránke píše, že občanom Slovenska neodporúča cestovať na juhovýchod krajiny k hraniciam s Irakom a Sýriou a takisto do väčších miest, kde pretrváva hrozba teroristických útokov. Ide najmä o obľúbené turistické ciele ako Konštantínopol, teda Istanbul, Antalya či hlavné mesto Ankara.

    Tak ako každý rok pred začiatkom sezóny, aj na tento jún ministerstvo chystá tlačovú konferenciu, kde cestovateľom pripomenie, aby nezabudli napríklad na cestovné poistenie alebo registráciu v dobrovoľnom formulári.

    Záujem o Turecko výrazne klesol

    Situácia v Turecku, Tunisku a Egypte ovplyvnila aj dopyt po dovolenkách. „Záujem o Turecko klesol už o 50 percent,“ povedala pre PL.sk Andrea Valášková, majiteľka cestovnej agentúry Sunset Travel, ktorá ponúka zájazdy od viacerých cestovných kancelárií. Ako alternatívu si zákazníci najčastejšie volia Sardíniu, Chorvátsko a pomenej aj Španielsko.

    „Dlhodobí zákazníci, ktorí pravidelne chodili do Turecka, sa teraz rozhodli pre Sardíniu. Boli sme až prekvapení, koľko ich bolo,“ povedala Valášková a dodala, že zatiaľ čo ceny zájazdov do Turecka klesli približne o 30 percent, ceny dovoleniek na Sardíniu sa vyšplhali hore v rovnakom pomere. Turecko podľa jej odhadov zažije ťažkú sezónu, pretože pre turecko-ruské nezhody nepôjdu do krajiny dovolenkovať ani ruskí občania, čo môže viesť až ku krachu niektorých turistických rezortov.

    Cestovné kancelárie zaviedli do svojich ponúk aj novinku s názvom flexibilná dovolenka. „Za tú istú cenu, ako si klient zaplatil dovolenku, si neskôr môže zmeniť destináciu na inú,“ prezradila Valášková a dodala, že v dnešných neistých časoch takúto možnosť zákazníci vítajú.

    Nezáujem tiež pretrváva aj o predtým veľmi obľúbené destinácie ako Egypt a Tunisko.

    Pokles záujmu o dovolenky v Turecku o polovicu zaznamenala aj online cestovná kancelária Verne, ktorá má v ponuke aj zájazdy zahraničných kancelárií. „Výsledkom je tiež zrušenie viacerých letov slovenských aj zahraničných CK zo Slovenska alebo z letiska Viedeň do týchto destinácií,“ povedal pre PL.sk Pavol Mladý.

    Zníženie kapacity letov do Turecka môže podľa Pavla Mladého ovplyvniť aj ceny zájazdov do krajiny, ktoré pre nižšiu dostupnosť môžu neskôr opäť stúpnuť. Mnohí dovolenkári podľa neho využili flexibilnú zmenu destinácie alebo sa rozhodli s výberom zájazdu ešte počkať.

    Populárne destinácie Chorvátsko, Španielsko, Grécko, Taliansko či Bulharsko idú medzi turistami na dračku. „V týchto žiadaných destináciách je už aktuálne viacero termínov a hotelov na letnú sezónu úplne vypredaných a treba počítať aj s veľmi malou dostupnosťou last minute ponúk,“ hovorí Mladý.

    V ostatných destináciách porastú ceny aj počty dovolenkárov

    Nárast cien môže ovplyvniť tiež odliv ruských dovolenkárov z Turecka, ktorí sa presunuli práve do Grécka či Španielska. „Pre tieto krajiny treba určite zvážiť výber a rezerváciu dovolenky čo najskôr, podobne ako do Talianska alebo Chorvátska, ktoré boli už minulý rok preplnené a tento rok sa očakáva ešte vyšší záujem,“ uviedol Mladý z Verne.sk a dodal, že podobne ako slovenské, na situáciu zareagovali aj rakúske a nemecké cestovné kancelárie.

    Tiež sa zrušilo niekoľko letov do problematických krajín. „Prvé signály už hovoria o plánovanom zrušení letov napríklad z Viedne do Antálye,“ hovorí Pavol Mladý a dodáva, že aj v zahraničí vítajú zákazníci možnosti flexibilnej zmeny destinácie.

    Andrea Valášková aj Pavol Mladý sa zhodli aj na tom, že vďaka dostupnosti sa čoraz populárnejšími stávajú aj dovolenky na exotických miestach, ako napríklad Thajsko, Srí Lanka či Zanzibar. Tieto destinácie sú atraktívne najmä v zime, keď tam prebieha top sezóna a ceny sú často porovnateľné so zájazdmi v Európe.  

    - Reklama -