Letná sezóna v Turecku v ohrození. Austrália varuje občanov pred cestovaním do Ankary a Istanbulu

    0
    Ilustračná foto: Istanbul, Turecko (Autor: Facebook/Turkey.Home)

    “Teroristické skupiny pokračujú vo vyhrážaní sa útokmi vrátane útočenia na turistov a západniarov,” vyhlásila Bishopová. Austrália preto vydala odporúčanie, aby Austrálčania “prehodnotili nutnosť cestovať” do týchto miest, čo je druhý najvyšší stupeň výstrahy zo štvorstupňovej škály.
    Rovnaký stupeň výstrahy pre cestovateľov sa predtým vzťahoval na turecké provincie Batman, Bingöl, Bitlis, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kilis, Mardin, Siirt, Šanliurfa, Širnak, Tunceli a Van.

    Najnovšie varovanie prichádza podľa AP v čase nadchádzajúcich aprílových osláv výročia vylodenia austrálskych a novozélandských zborov (ANZAC) na tureckom polostrove Gallipoli, na oslavy ktorého sa hodlajú vycestovať tisícky Austrálčanov.

    Bishopová v citovanom vyhlásení ubezpečila, že vláda nemá informácie o konkrétnom nebezpečenstve hroziacom počas osláv spomienkového dňa plánovaných na tomto polostrove. Presúvajúci sa Austrálčania by podľa nej mali, ak je to možné, čo najviac obmedziť čas strávený v Ankare alebo Istanbule.

    Vylodením na polostrove Gallipoli 25. apríla 1915 sa začali osem mesiacov trvajúce urputné boje, ktoré si vyžiadali vyše 130 000 obetí na životoch, z nich 87 000 na strane Osmanskej ríše. Austrálske a novozélandské zbory ANZAC tvorili jadro vysadených oddielov a v oboch krajinách je výročie dôležitým pamätným dňom. V bitke o Gallipoli totiž vojaci z Austrálie a Nového Zélandu po prvý raz bojovali pod vlastnými vlajkami a operáciu si tak pripomínajú ako vystúpenie z tieňa Britského impéria.

    Na zvyšnom území Turecka platí pre Austrálčanov stále druhá najnižšia výstraha, Canberra však naďalej neodporúča približovať sa do oblastí vo vzdialenosti menej ako desať kilometrov od hranice so Sýriou.

    - Reklama -