Ústup islamistov, nástup homosexuálov. Takto to vidia v Saudskej Arábii… Inšpirujú sa ISIS?

    0
    Kurdi na hraniciach Islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)

    Armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada dosiahla pred niekoľkými dňami významný úspech, keď získala späť pod svoju kontrolu strategicky dôležité mesto Palmýru. Strata tohto historického mesta predstavuje pre Islamský štát veľký problém a najbližšie mesiace preň môžu byť ešte horšie. Už teraz sýrski generáli avizovali, že ďalším cieľom sýrskej armády bude hlavné mesto islamského štátu Rakka. Podľa mnohých expertov však už strata Palmýry signalizuje, že sa Islamský štát začína rúcať.

    Propagácia po islamisticky

    Aktuálne publikované video ISIS bolo údajne natočené v Iraku a zahŕňa popravu troch príslušníkov kurdskej armády. Všetci traja sú oblečení do klasických oranžových rovnošiat, majú oholené hlavy a obeť kľačí za bieleho dňa so zaviazanými očami na ulici nemenovaného irackého mesta. Ulica je lemovaná chodníkmi, kde stojí mnoho automobilov. V pozadí sú tiež vidieť prizerajúci sa ľudia. Fúzatý bojovník ISIS má kratší príhovor, pri ktorom v pravej ruke drží dlhší nôž. Keď dohovorí, začne prvej obeti podrezávať hrdlo.

    Islamský štát na hlinených nohách

    Islamský štát prišiel nielen o Palmýru, ale veľké straty utrpel tiež v oblasti nachádzajúcej sa severne od hlavného mesta „ríše zla“ v Rakke. Pešmergovia, teda príslušníci kurdských síl, v provincii Hasaka získavajú čím ďalej, tým viac pevnej pôdy pod nohami. Sýrske demokratické sily zložené prevažne z Kurdov sú podporované cielenými útokmi amerických bojových lietadiel. Ako uvádza britský denník Daily Mail, iracké sily sa budú v najbližších dňoch sústreďovať na dobytie Mosulu. Otázkou je, či sa im podarí prekonať obranný val vybudovaný bojovníkmi ISIS.

    Teror pokračuje

    Medzitým na ovládanom území ISIS ďalej pokračuje znásilňovanie žien a dievčat, mučenie odporcov a zabíjanie ľudí s odlišnou sexuálnou orientáciou. V tomto zmysle však možno ešte viac pritvrdia v Saudskej Arábii, ktorá je Západom považovaná za jedného z najspoľahlivejších spojencov v regióne, na druhú stranu vraj ale tiež čiastočne sponzoruje Islamský štát. Ako informuje internetový server Breitbart, saudskoarabská justícia požaduje prísnejšie tresty pre homosexuálov, ktorí dávajú svoju odlišnú sexualitu na obdiv na verejnosti alebo na sociálnych sieťach.

    Zaostrené na homosexuálov

    „Prísnejšími trestami“ sa v prípade saudskoarabských súdov rozumie aj trest smrti. Podľa saudskoarabského denníka Okaz saudskoarabská justícia riešila v posledných šiestich mesiacoch tridsaťpäť prípadov homosexuality a ďalších päťdesiat prípadov, keď sa muži prezliekali do ženských šiat. „Sudcovia konštatovali, že na sociálnych sieťach prudko narástol počet nemravníkov, ktorí sa nijako netaja so svojou obscénnosťou,“ píše denník Okaz s tým, že saudskoarabskí sudcovia požadujú sprísnenie a urýchlenie riešenia týchto záležitostí odporujúcich zákonom a zvyklostiam krajiny.

    Tento týždeň bol napríklad v Saudskej Arábii zatknutý lekár z mesta Jeddah za to, že si na svojom dome vyvesil vlajku v dúhových farbách, ktorá je považovaná za symbol boja za práva homosexuálov. Pred súdom sa obhajoval tým, že vlajku kúpil v internetovom obchode na popud svojho syna a o žiadnej symbolike nemal ani tušenie. Lekár bol zatiaľ prepustený na kauciu na slobodu, kým sa celý prípad vyšetrí. „V rovnakom čase bol zatknutý päťdesiatročný muž za to, že robil na sociálnych sieťach nemravné návrhy ostatným mužom,“ uviedol denník Okaz.

    - Reklama -