Maďarič ku koaličnej zmluve: Nechápem, prečo z tejto témy robíte takú významnú vec. Je to materiál, ktorý…

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Novinárom na opakované otázky, prečo ešte nie je zverejnená koaličná zmluva, ktorá určuje pravidlá fungovania strán tvoriacich kabinet, odpovedal otázkou, či je to materiál, ktorý má byť povinne zverejňovaný. “Je to dokument, ktorý podpísali zmluvní partneri, tí vedia, čo podpísali, a slúži to predovšetkým pre nich. Keď sa dohodneme na zverejnení, tak to bude zverejnené,” zopakoval Maďarič s tým, že nerozumie, čo také “extra významné na tom je”, ak ide o materiál, ktorý slúži pre vnútornú potrebu koalície.

    Na otázku, či by verejnosť nemala vedieť, na čom sa dohodla koalícia, odpovedal, že “verejnosť vie, na čom sa dohodla koalícia, dohodla sa na prioritách vládnych, dohodne sa na programovom vyhlásení vlády”. To sú podľa jeho slov, “informácie, ktoré má verejnosť právo vedieť, a to sú podstatné informácie.

    Vnútorný mechanizmus koalície je vnútornou vecou koalície, ako je aj vnútornou vecou koalície, či zverejníme mechanizmy, ktorými sa riadi”. Podľa Maďariča sa zatiaľ otázkou zverejnenia koaličnej zmluvy nezaoberali, myslí si, že ľudí viac zaujíma konanie jednotlivých ministrov, konanie koalície a nie vnútorný mechanizmus fungovania koalície. 

    Koaličné zmluvy zvyčajne riešia podrobné fungovanie koalície viacerých politických strán vrátane prípadných konfliktov. Tento dokument nemá právnu silu. Opozícia súčasných vládnych strán však kritizuje, že doteraz nebola koaličná zmluva zverejnená. 

    Predsedovia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podpísali koaličnú zmluvu v utorok 22. marca na Bratislavskom hrade a následne v stredu 23. marca vytvorili novú vládu. Ako po podpise koaličnej zmluvy zdôraznil premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, nežiada podporu, ale rešpekt. „Žiadam rešpekt, iná alternatíva neexistuje, len alternatíva chaosu,“ konštatoval premiér s tým, že štyri strany pri zostavovaní vlády postupujú podľa štandardných demokratických pravidiel.

    „Urobím všetko pre to, aby zodpovednosť, porozumenie a kompromisy zdobili novú vládu,“ uzavrel Fico. Podľa dohôd štyroch strán Smer-SD obsadil v novom kabinete osem miest, SNS tri, Most-Híd dve a Sieť jedno. Smer-SD obsadil podľa dohôd post štátneho tajomníka v každom rezorte. Most-Híd má piatich tajomníkov, Sieť troch. 

    Predstavitelia štyroch strán sa dohodli aj na programových prioritách na roky 2016 – 2020. Priority sú rozdelené do jedenástich oblastí. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Partneri sa zhodli na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov. Koalícia sa tiež zhodla na protikorupčnom programe.

    Strany sa zhodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Do programu vlády sa začlení iniciatíva Rule of Law. Nová vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia a zaväzuje sa presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

    Strany chcú vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi. Zákonom by malo byť upravené poskytovanie a prijímanie neetických výhod. Pri návrhoch zákonov bude zavedená protikorupčná doložka. 

    Pred vládou stojí teraz úloha sformovať programové vyhlásenie. S ním potom kabinet predstúpi pred parlament a bude sa uchádzať o dôveru poslancov.

    - Reklama -