Roky vojny v Sýrii stáli štátnu pokladnicu 200 miliárd dolárov. Podľa prezidenta Asada bude ekonomika ok hneď, ako sa skončia boje

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)
     
    Päť rokov brutálneho krviprelievania, ktoré sužuje Sýriu, sa podpísalo na stave krajiny nielen obrovským exodusom jej obyvateľov, ale aj ranami na ekonomike. Prezident Baššár Asad v rozhovore pre ruskú štátnu agentúru RIA Novosti v stredu uviedol, že konflikt stál doposiaľ krajinu viac ako 200 miliárd dolárov. 
     
    Pri obnove Sýrie sa Asad v prípade, že ostane pri moci, spolieha, že mu s obnovou krajiny pomôžu jeho najvernejší spojenci, ktorí mu podávajú pomocnú ruku aj v boji proti militantom z takzvaného Islamského štátu. 
     
    Obnovu Sýrie by mali mať podľa Asada na starosti Irán, Rusko a Čína, ktoré sú najsilnejšími spoluhráčmi sýrskeho režimu. „Ekonomické otázky môžu byť vyriešené okamžite, ako sa stabilizuje situácia v Sýrii, ale obnova infraštruktúry potrvá veľmi dlho,“ uviedol Asad v rozhovore pre ruské médiá. 
     
    Asad priznáva, že aj po skončení bojov bude potrebovať dočasnú vojenskú prítomnosť ruských jednotiek, ktoré už od vlaňajška pomáhajú v boji proti IS. „Potrebujeme ich prítomnosť (ruských jednotiek) v rámci efektívneho boja proti terorizmu aj na udržanie bezpečnosti v časoch stabilizácie Sýrie,“ uviedol Asad a dodal, že ruské základne v Sýrii sú potrebné aj na udržanie rovnováhy vo svete. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -