USA skritizovali Rusko za plánovanú neúčasť na globálnom jadrovom samite

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Na dvojdňovom samite sa 31. marca až 1. apríla zúčastní viac než 50 krajín a medzinárodných organizácií. Jeho cieľom je zintenzívniť globálne úsilie o zabezpečenie nukleárnych materiálov a prevenciu pred jadrovými útokmi.

    Zástupca bezpečnostného poradcu amerického prezidenta Ben Rhodes označil rozhodnutie Ruska nevyslať na samit svojho prezidenta Vladimira Putina za premrhanú príležitosť.

    Rhodes zároveň vyzdvihol úlohu Číny v uvalení nových prísnych sankcií voči KĽDR v reakcii na jej nedávnu jadrovú skúšku a odpálenie balistických rakiet. Americký prezident Barack Obama plánuje popri samite rokovať o Severnej Kórei so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

    Na samite oznámi 17 štátov svoje záväzky ohľadom zníženia hrozieb vyplývajúcich z použitia jadrových zbraní a zároveň zvýšenia bezpečnosti nukleárnych materiálov, tvrdí Biely dom.

    Samit o jadrovej bezpečnosti sa bude konať už po štvrtý raz. Prvý sa uskutočnil tiež vo Washingtone v roku 2010, druhý o dva roky neskôr v Soule a tretí v roku 2014 v Haagu.

    - Reklama -