Každý Slovák ročne zaplatí štátu 5 657 eur. Kam tieto peniaze idú?

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Od inštitútu INESS a denníka SME dostal každý Slovák symbolický bloček. Píše sa v ňom, že každý občan vrátane detí a dôchodcov na odvodoch a daniach zaplatí štátu 5 657 eur. Najviac z týchto peňazí ide na dôchodky, s ktorými má Slovensko čím ďalej, tým väčší problém.

    Tempo výdavkov na dôchodky sa každý rok zvyšuje preto, lebo sa zvyšuje aj počet dôchodcov. Slovensko podľa analytika Radovana Ďuranu potrebuje reformu dôchodkového systému. Počet dôchodcov sa oproti minulému roku zvýšil o 15-tisíc, penzia sa zas zvyšovala o 11 eur. Podľa inštitútu INESS tak každý občan zaplatil na dôchodky o 60 eur viac ako vlani. Hrá proti nám najmä demografický vývoj, s ktorým sa vláda nie je schopná finančne porátať.

    Vláda vyčlenila peniaze aj na takzvanú rezervu, do nej každý z nás vlani zaplatil 105 eur, dnes je to 130 eur. Táto suma je podobná ako sumy, ktoré každý Slovák odvedie na bývanie, rozvoj regiónov alebo informatizáciu. Podľa SME je za nárastom rezervy príchod automobilky Jaguar Land Rover. Výdavky na príchod tejto automobilky na Slovensko už presiahli 500 miliónov eur.   

    - Reklama -