Smer a SNS bojujú o kontrolu nad tajnými službami. A kšefty v štátnych podnikoch?

    0
    Podpisovanie koaličnej zmluvy. (Autor: SITA)

    Podľa Denníka N Smer teda svoj vplyv nestratí, pretože jeho zástupcovia sa dostanú aj do dozorných rád či predstavenstiev väčšiny podnikov. V oblasti energetiky bude Smer kontrolovať firmu SEPS, ktorá má vysoké príjmy z elektriny, a JAVYS, ktorá sa zaoberá jadrovou energiou. Vplyv si strana ponechá aj v Slovenskej pošte a štátnej lotérii Tipos.

    Most má zálusk na Vodohospodársku výstavbu a Envirofond, ktorý čerpá dotácie na životné prostredie. Otázka, kto bude kontrolovať Slovenský vodohospodársky podnik, je stále otvorená.

    Z rezortu dopravy, ktorému šéfuje nominant Siete, sa rokuje o železničných spoločnostiach. ŽSSK by si chceli na starosť zobrať v SNS, pretože ich volebný program zahŕňal aj obnovenie IC vlakov. Cargo, nákladného železničného prepravcu, zas chce kontrolovať Most. Sieť zrejme dostane letiská v Bratislave a v Košiciach. Národná diaľničná spoločnosť pravdepodobne ostane Smeru a Štátne lesy by mohla kontrolovať SNS. Podľa denníka by si strany mohli rozdeliť aj štátne teplárne. Bratislavskú by mohol dostať Smer, košickú Most, dve menšie Sieť a jednu SNS.

    Najväčší boj prebehne o spravodajské služby. V tejto oblasti prebiehajú rokovania medzi Smerom a SNS. Ako ParlamentnéListy.sk už informovali, Smer mal sľúbiť SNS výmenu šéfa Slovenskej informačnej služby Jána Valka ako odškodnenie za to, že Andrej Danko sa nestal ministrom vnútra. SNS a Smer sa teraz musia dohodnúť, kto z nich bude kontrolovať SIS a kto Vojenskú tajnú službu.  

    - Reklama -