Mikloš predpísal Ukrajine slovenský recept. Takto ju chce postaviť na nohy

    0
    Ivan Mikloš (Autor: Peter Števkov)

    V parlamente sa dnes začali konzultácie o vzniku novej koalície. Parlamentnú väčšinu mali tvoriť poslanci prezidentovho Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu, ktorý vedie premiér Arsenij Jaceňuk, a strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej. Vo všetkých prípadoch ide o prozápadne orientované strany, z čoho, ako Mikloš priznal, vyplýva aj logika, prečo sa ho Ukrajinci rozhodli pozvať do vlády. „Ide o strany, ktoré chcú pokračovať v reformách, a teda aj v integrácii do Európskej únie,“ konštatoval bývalý slovenský minister financií.

    Ponuku na miesto v kabinete Mikloš najskôr dostal od ministerky financií Natálie Jareskovej, o ktorej sa pôvodne uvažovalo ako o budúcej premiérke. Nezískala však podporu väčšiny politických strán zastúpených v ukrajinskom parlamente. Už viac ako rok figuruje Mikloš na pozícii Jareskovej hlavného poradcu na ministerstve financií. Za premiéra bol nakoniec Blokom Petra Porošenka nominovaný predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman, ktorý rovnako ako Jaresková ponúkol Ivanovi Miklošovi riadenie ministerstva financií nášho východného suseda.

    Chce skoncovať s ukrajinským mečiarizmom

    Ako hlavné výzvy pre ukrajinskú ekonomiku Mikloš označil konsolidáciu verejných financií, daňovú reformu a zefektívnenie daňovej a colnej správy. „Na jednej strane na Ukrajine sa urobilo veľmi veľa za posledné dva roky, omnoho viac ako predtým za vyše dvadsať rokov, na druhej strane ten pokrok by mal byť ešte výraznejší,“ ozrejmil Mikloš. Situácia na Ukrajine je podľa neho podobná, avšak ešte ťažšia, než to bolo na Slovensku po konci mečiarizmu.

    Je bežné, že na Ukrajine sa do vládnych pozícií teraz dostávajú ľudia zo zahraničia. Ministerka financií Natália Jaresková je Američanka ukrajinského pôvodu, odeským gubernátorom je zas bývalý gruzínsky prezident Micheil Saakašvili, novým ukrajinským ministrom financií, a možno vicepremiérom, bude zas podľa všetkého Slovák Ivan Mikloš. „Má to dve hlavné príčiny, prvá je tá, že Ukrajinci nie veľmi veria tým politikom, ktorí na Ukrajine za posledných 25 rokov boli v politických pozíciách a sú nejakým spôsobom spojení s tým, čo sa tam dialo doteraz, a druhý dôvod je, že oni sa pozerajú na krajiny ako je Slovensko, Gruzínsko, Poľsko alebo baltské krajiny ako na vzor,“ konštatoval Mikloš.

    Privatizovať, deregulovať, konsolidovať

    Slovenský exminister tvrdí, že Ukrajina teraz potrebuje reformy, aké sa po roku 1998 udiali aj na Slovensku. „Liberalizácia, deregulácia, ozdravenie verejných financií, ozdravenie bankového sektora… Všetky reformy, ktoré si len viete predstaviť, ktoré sa robili, sú dnes na Ukrajine potrebné,“ vysvetlil Mikloš svoj recept pre Ukrajinu s tým, že nebude podporovať okamžité zavedenie druhého dôchodkového piliera, pretože, ako tvrdí, Ukrajina potrebuje najskôr skonsolidovať verejné financie. V strednodobom horizonte 2 – 3 rokov, keď sa naštartuje ukrajinská ekonomika, si však zavedenie druhého dôchodkového piliera vie Mikloš predstaviť. Horúci kandidát taktiež zdôraznil potrebu transparentnej privatizácie množstva ukrajinských štátnych podnikov, v ktorých, ako tvrdí, dochádza k obrovskej korupcii.

    Mikloš si však stanovil pre svoj vstup do vlády podmienku, ktorou je ponechanie si slovenského občianstva. Súčasná ukrajinská legislatíva totiž povoľuje zastávať ministerské posty iba občanom Ukrajiny. Keby však Mikloš požiadal o ukrajinské občianstvo, stratil by naše. „Nie je dôležité, akým spôsobom sa to vyrieši, hlavné je, aby sa to vyriešilo,“ konštatoval Mikloš.

    Otázka Miklošovho pasu

    Nič však zatiaľ nie je isté a rokovania sú zložité. Strana Vlasť dnes po prvých kontaktoch uviedla, že sa bude zúčastňovať na rokovaniach o novej koalícii v parlamente, ale vstúpi do nej len pod podmienkou, že bude schválený celý rad jej návrhov zákonov, ktoré majú viesť k stabilizácii situácie v krajine, vysvetlila dnes líderka strany Tymošenková. 

    Bývalý minister financií nie je jediným slovenským politikom, ktorý pomáha svojimi skúsenosťami novej ukrajinskej garnitúre. Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda radí priamo ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. „Hneď ma konfrontovali s návrhom, že by pán Mikloš, ak si dobre pamätám od pána prezidenta, bol nielen ministrom financií, ale aj podpredsedom vlády,“ potvrdil Dzurinda skutočnosť, že budúca účasť Mikloša v ukrajinskej vláde je nielen všeobecne akceptovaná, ale hovorí sa aj o tom, že v nej nemusí byť len radovým členom.

    - Reklama -