Tisíce ozbrojencov v uliciach. Množiaci sa islamisti v polícii aj armáde. Ako pred občianskou vojnou. Vitajte vo Francúzsku

    0
    Francúzski vojaci v uliciach Paríža (Autor: SITA)

    Podľa tajného záznamu protiteroristickej jednotky francúzskeho ministerstva vnútra datovaného na január 2016 je Francúzsko domovom už pre 8 250 radikálnych islamistov. To predstavuje až 50-percentný nárast počas jedného roka. Z radikálnych islamistov sa tak vo Francúzsku stáva sila, ktorá sa začína podobať na povstaleckú armádu.

    Tajná správa, ktorá unikla z ministerstva verejnej bezpečnosti a publikoval ju denník Le Parisien, podrobne opisuje 17 prípadov príslušníkov polície, ktorí sa radikalizovali medzi rokmi 2012 a 2015. Osobitne spomenutí boli policajti, ktorí počas svojej hliadky počúvali alebo šírili moslimské nápevy. Niektorí z týchto policajtov otvorene odmietli chrániť synagógy alebo zachovať minútu ticha na pripomenutie si obetí teroristických útokov.

    Ako informuje Postoj, znepokojená nie je len polícia. Týka sa to aj francúzskej armády, ktorá bola po útoku na Charlie Hebdo nútená prevziať úlohy, ktoré sú normálne vyhradené polícii.

    Zdá sa to neuveriteľné, ale najväčšie francúzske armádne operácie sa odohrávajú na domácej pôde: vo Francúzsku je v súčasnosti rozmiestnených 10-tisíc ozbrojených vojakov, aby chránili synagógy, židovské školy, vlakové stanice a metro. A aj niektoré mešity – na dôkaz toho, že Francúzska republika nepovažuje moslimov za nepriateľov. Ich misiou už jednoducho nie je len byť doplnkovou silou, ale ako vysvetľuje Le Figaro, „byť v trvalom nasadení do operácií vnútri krajiny“.

    Kompletnú štúdiu v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -