Ukrajina, je tu záchrana? Nový vývoj

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    V ukrajinskej vláde sa dejú veci. Generálny prokurátor Viktor Šokin, ktorému už pred mesiacom a pol vláda navrhovala, aby podal rezignáciu, pretože jeho boj proti korupcii sa zdal byť neúspešný, respektíve žiadny, vyhodil svojho námestníka Davida Sakvarelidzeho. Dôvodom Sakvarelidzeho prepustenia bolo údajné „hrubé porušenie prokurátorskej etiky“, ako uviedol na webových stránkach úradu iný Šokinov námestník Vladislav Kutsenko. Sakvarelidze bol jedným z vrchných bojovníkov proti korupcii a námestník generálneho prokurátora. Zároveň bol veľkým kritikom Šokinovho úradu, ktorý si podľa neho neplnil povinnosti, ku ktorým sa zaviazal. Následne však došlo k odstúpeniu samotného generálneho prokurátora Viktora Šokina, ktorému tento krok už predtým navrhoval prezident Petro Porošenko. Jeho rezignáciu v utorok schválil ukrajinský parlament.

    Potom podpredseda bloku Petra Porošenka Oleksiy Honcharenko v snahe nahradiť súčasného premiéra Jaceňuka navrhol jeho možného nástupcu. Tým by sa mal stať Volodymyr Hrojsman, súčasný predseda parlamentu a spojenec prezidenta Porošenka. Groysman nelenil a už začal zostavovať budúci kabinet. Zatiaľ má síce k funkcii ďaleko, kto obsadí post ministra financií je však už známe. Mal by ním byť Ivan Mikloš, ktorý bol už dvakrát ministrom financií Slovenska. Groysman mu sľúbil, že sa nebude musieť kvôli funkcii v ukrajinskej vláde vzdať slovenského občianstva. Mikloš by tak mal nahradiť súčasnú ministerku financií Natáliu Jareskovú, ktorá taktiež plánuje kandidovať na predsedníčku vlády.

    Dostal som ponuku pripojiť sa k vláde a vyjadril som svoj predbežný súhlas s nomináciou po splnení určitých podmienok,“ uviedol Mikloš, ktorý teraz pôsobí ako poradca ukrajinskej vlády. Tou najdôležitejšou je práve ponechanie si slovenského občianstva, čo však odporuje našim zákonom, ktoré dvojité občianstvo zakazujú, zatiaľ čo ukrajinské zákony stanovujú, že pre členstvo vo vláde musí byť Mikloš občanom Ukrajiny.

    Autor: spa

    - Reklama -