Kruté, neľudské, ponižujúce. Toto robila s väzňami CIA

    0
    Americká vlajka. (Autor: pixabay.com)

    CIA sa tak chcela podľa britského denníka kryť pred prípadnými právnymi dôsledkami, ktorým by mohla čeliť, ak by boli zadržaní vystavení mučeniu zo strany partnerských spravodajských služieb. Na rozdiel od fotografií z roku 2005, ktoré usvedčovali CIA z používania nezákonných prostriedkov pri zaobchádzaní s väzňami, sa tentoraz podarilo niekoľko fotografií zachovať ako dôkazový materiál. „Niektorí ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že fotografovanie nahých väzňov by mohlo byť považované za potenciálny vojnový zločin,“ píše The Guardian.

    Reportéri britského denníka poznajú identitu niektorých nezákonne fotografovaných zadržaných, ale z dôvodu obáv o ich bezpečnosť a dôstojnosť ich nehodlajú zverejniť. „Ak sa pýtate, či je fotografovanie nahých zadržaných formou sexuálneho ponižovania, tak musím odpovedať kladne. Je to kruté, neľudské a ponižujúce,“ cituje britský denník názor šéfa humanitárnej organizácie Physicians for Human Rights, doktora Vincenta Iacopina s tým, že Ženevský dohovor zakazuje fotografovanie väzňov s výnimkou mimoriadnych okolností vzťahujúcich sa k ich zadržaniu.

    „Fotografovanie alebo nakrúcanie zadržaných vo väzniciach pod dozorom CIA však nie je tento prípad. Ak existuje vážny dôkaz o tom, že CIA robila snímky nahých väzňov, malo by dôjsť k riadnemu prešetreniu pre podozrenie z porušovania medzinárodného práva,“ myslí si Nathaniel Raymond z iniciatívy Harvard Humanitarian Initiative, ktorá zhromažďuje dôkazy o porušovaní práv väznených. „V minulom roku sa o existencii asi 14 000 týchto fotografií dozvedel tiež právny zástupca bývalých väzňov z Guantánama. Všetky tieto snímky však zostávajú pre verejnosť nedostupné.“ Ako uvádza The Guardian, mučením väzňov CIA sa dlhé roky zaoberal americký Senát a v roku 2014 bola zverejnená súhrnná správa s viac ako 500 stránkami. Tá sa však zaoberala predovšetkým spôsobom vedenia výsluchu zadržiavaných väzňov. Téme nezákonného fotografovania nahých väzňov správa venovala len minimum priestoru.

    - Reklama -