Aká je cena súkromia? Podľa bývalého šéfa CIA v Európe až príliš vysoká a ľudia za ňu začínajú platiť životmi

    0
    Policajný zásah v Paríži (Autor: SITA)
    Problém podľa Haydena spočíva v tom, že Európska únia a jej jednotlivé členské štáty sú rozdelené, čo sa týka právomocí. „Otázky obchodu a ochrany súkromia sú na rozhodnutiach bruselských byrokratov, zatiaľ čo otázky bezpečnosti zostávajú na rozhodnutiach jednotlivých štátov,“ uviedol bývalý šéf CIA pre americkú spravodajskú stanicu CNBC. 
     
    V boji proti terorizmu však bude Európska únia podľa Haydena nútená niečo obetovať a bude to pravdepodobne práve ochrana súkromia. „Máme tu európske inštitúcie, ktoré presadzujú neuveriteľne vysoké štandardy, čo sa týka ochrany súkromia, na úkor toho, čo sa očakáva od vlád členských štátov, to jest, že udržia svojich občanov nažive,“ varoval exriaditeľ americkej tajnej služby. 

    USA majú problém 

    Opakované teroristické útoky, ktoré zasiahli najprv vlani Paríž a tento mesiac aj Brusel, robia Spojeným štátom na čele stále väčšie vrásky ako útoky, ktoré sa stávajú kdekoľvek inde na svete. „V Európe to má väčší dosah, pretože ju chápeme a sme s ňou viac prepojení, ale aj tam si to vyžaduje našu pozornosť, ktorú musíme stále viac venovať týmto prípadom,“ uviedol prezident Eurázijskej skupiny Ian Bremmer v rozhovore pre CNBC
     
    - Reklama -