Milióny moslimov sa nedokážu prispôsobiť modernému svetu, znie z Británie. Tvrdí to politik, ktorý pripustil svoju zodpovednosť za vznik IS

    0
    Tony Blair, bývalý trojnásobný britský premiér (Autor: SITA)

    Podľa Blaira „majú milióny moslimov názor, ktorý nie je kompatibilný s moderným svetom“. Len pred pol rokom britský expremiér s hanbou priznal, že nesie časť zodpovednosti za vznik takzvaného Islamského štátu, pretože v roku 2003 sa aj Veľká Británia pod jeho vedením podieľala na páde irackého režimu Saddáma Husajna, z ktorého trosiek vzišli militanti IS. Blair, ktorý bol ešte do vlaňajška špeciálnym vyslancom medzinárodného spoločenstva pre Blízky východ, si však už nemyslí, že IS sú len „desaťtisíce šialencov s vymytými mozgami“.

    Zmena názoru

    Tony Blair pôsobil ako špeciálny vyslanec pre Blízky východ 8 rokov od chvíle, keď odišiel z Downing Street (úrad britského premiéra), ale dnes je jeho rétorika na adresu militantov z takzvaného Islamského štátu oveľa tvrdšia ako kedykoľvek v minulosti.

    „(Militanti z IS) Nehľadajú dialóg, ale dominanciu, a preto sa s nimi nedá rozumne hovoriť. Musia byť jedine porazení,“ uviedol Blair v rozhovore pre britský týždenník Sunday Times.

    Bývalý britský premiér, čiastočne zodpovedný za inváziu do Iraku a následný vzostup IS, teraz vyzýva na „aktívnu vojenskú pozemnú podporu“ pre arabské krajiny, ktoré by mohli potom zničiť militantov z takzvaného Islamského štátu.

    Svetový boj proti teroru

    V snahe zastaviť operácie teroristov z IS navrhuje Tony Blair aj riešenie, ktoré podľa neho spočíva vo vytvorení medzinárodnej protiteroristickej jednotky. „Musíme vybudovať vojenské kapacity schopné konfrontovať a poraziť teroristov, kdekoľvek sa pokúsia obsadiť nejaké územie. To je výzva pre celý Západ,“ tvrdí Blair.

    Takéto vyjadrenia púšťa Tony Blair do sveta len pol roka potom, keď uznal, že časť zodpovednosti za vznik IS leží aj na jeho pleciach, pretože nesie zodpovednosť za rozvrat arabského sveta, ktorý nastal počas invázie do Iraku v roku 2003.

    Blair v najnovšom rozhovore varuje, že „zvýšený počet teroristických útokov môže vyústiť do hororového útoku s oveľa väčším počtom obetí“, než sme zažili pri útokoch v Paríži či Bruseli.

    - Reklama -