Bažant, paštéta a Zeman vo svetri. Čínsky prezident si toho českého musí naozaj veľmi vážiť, zaznieva

    Čínsky prezident Si Ťin-pching a prezident Česka Miloš Zeman (Autor: SITA)

    Neformálne bez kravát, priateľsky, doma. Tak privítal prezident Miloš Zeman svojho čínskeho náprotivka. Na dôkaz pevného česko-čínskeho priateľstva a reštartu vzájomných vzťahov pozval český prezident lídra Čínskej ľudovej republiky do lánskeho zámku, svojho obľúbeného domovského sídla. Ako aj sám Zeman niekoľkokrát zdôraznil a pred časom aj ako prvým Parlamentným listom povedal, čínsky prezident je prvý, ktorého do Lán pozval.

    “Nech strom prospieva a dožije sa mnohých stoviek rokov.” Touto vetou uzavrel český prezident Zeman spoločné sadenie mladého stromčeka ginkgo-biloby, teda ginka dvojlaločného. Ten ako jeden z darov priviezol z Číny Si Ťin-pching. Odvďačil sa tak Zemanovi, ktorý ho koncom októbra 2014 pri svojej prvej návšteve Číny obdaroval sadenicou jablone. Pri minulom stretnutí v Pekingu na začiatku septembra už prezident Si oslovoval Miloša Zemana ako starého priateľa a konštatoval, že česko-čínske vzťahy „rastú ako jabloň, ktorú ste mi vlani darovali”.

    Podľa niekoľkých dôveryhodných zdrojov z diplomatických kruhov si musí čínsky prezident Miloša Zemana mimoriadne vážiť a vnímať Česko ako dôležitú krajinu so suverénnym rozhodovaním. Inak by vraj vôbec nebolo možné, aby tak krátko po kvalitatívnom povýšení vzájomných vzťahov jeden z najmocnejších mužov sveta navštívil malú krajinu v strede Európy, ktorá sa svojím celkovým počtom obyvateľov sotva rovná jednému stredne veľkému čínskemu mestu.

    Cesta z Prahy do Lán bola popoludní lemovaná policajtmi, ktorí boli všade, vrátane diaľnice a mostov. Kruhový objazd v jednej z dedín pred Lánmi bol obkolesený Číňanmi aj Čechmi so štátnymi vlajkami a uvítacími transparentmi. To isté zažívali azda celé Lány, ktoré sú v bežný všedný deň pokojnou stredočeskou dedinkou. Tam sa už v uliciach pohybovala aj armáda a časť bola nepriedušne uzavretá.
    Vstup pre novinárov bol stovky metrov od zámku. Po akreditácii zástupcov tlače k sídlu hlavy štátu previezli mikrobusom. Prvá na programe bola veľmi dôkladná bezpečnostná kontrola a prehliadka. Odtiaľ sa desiatky žurnalistov dostali do tlačového centra, ktoré však bolo mimo areálu zámku. Dvojtisícové Lány boli premenené na najstráženejšie miesto Európy vrátane bezletových zón.

    Tesne pred piatou popoludní sa ozval zvuk policajného vrtuľníka. Početná autokolóna s prezidentom Čínskej ľudovej republiky sa blížila a tunajší poľovníci sa zoradili na slávnostné trúbenie. Zo zámku vyšiel český prezident vo svetlom saku, červenom svetri a bielej košeli bez kravaty. Za okamih už pred zámkom zastavila opancierovaná limuzína s čínskou štátnou vlajkou. Si Ťin-pching vystúpil tiež neformálne a bez kravaty. Onedlho po vstupe do zámku už obaja prezidenti mávali z kvetinami bohato vyzdobeného balkóna.

    Čínsky prezident na návšteve zámku v Lánoch Zdroj: YouTube/Parlamentní listy

     

    Nasledujúci presun novinárov, medzi ktorými početne prevažovali čínski, svedčil tiež o značných bezpečnostných opatreniach. Hoci sa obe chránené osoby nachádzali vo vnútri zámockej budovy, novinári neboli k miestu sadenia stromu odvedení priamou cestou po chodníku, ale veľkou okľukou cez trávnik v parku a dokonca museli preskakovať potok. K nedávno opravenému skleníku, kde sa sadenie stromu malo konať, tentokrát už dorazili širšie české a čínske delegácie. Nechýbali vedúci hradní funkcionári vrátane dôležitého poradcu Martina Nejedlého. Na mieste bol tiež šéf Česko-čínskej zmiešanej komory vzájomnej spolupráce Jaroslav Tvrdík či Zemanov honorárny poradca, Jie Ťien-ming, predseda predstavenstva spoločnosti CEFC, ktorá vlani stála pri otvorení čínskych investícií v Česku. Po vysadení stromu si obaja prezidenti v opravenom palmovom skleníku dopriali pohár českého piva.

    Už bez prítomnosti novinárov sa odohrala neformálna večera na lánskom zámku. Snímky z večere zverejnil na sociálnych sieťach prezidentský hovorca Jiří Ovčáček. Podávala sa zámocká paštéta s lánskym pečivom, bažantí vývar s rezancami a ako hlavný chod bažant po lánsky špikovaný slaninou, vybrané české a moravské vína.

    Fotografia zo slávnostnej večere Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček

    Neskôr ešte Hrad zverejnil Zemanov prejav zo slávnostnej večere. “Vážený pán prezident, prípitky majú byť neformálne a nemajú obsahovať frázy. Dovoľte mi, aby som podľa tohto princípu spomenul váš prípitok, keď ste mi v Pekingu hovorili, ,vítam starého priateľa‘. Pritom ste o desať rokov mladší ako ja. Dovoľte mi preto, aby som pripil na svojho mladého priateľa a poprial mu aspoň taký vek, ktorého sa dožil Teng Siao-pching, to znamená najmenej deväťdesiat rokov. Pretože k niektorým projektom potrebujeme vysoký počet rokov, aby sa uskutočnili. Nech je to nová hodvábna cesta alebo čokoľvek iné. Na zdravie môjho mladého priateľa, prezidenta Čínskej ľudovej republiky a na úspech jeho veľkej krajiny,” zaželal český prezident Si Ťin-pchingovi. Ten, naopak, Milošovi Zemanovi poďakoval za prínos k rozvoju česko-čínskych vzťahov.

    Hlavný program významnej návštevy sa začne v utorok slávnostným ceremoniálom s vojenskými poctami na III. hradnom nádvorí. Zaznie aj 21 čestných delostreleckých sálv. Popoludní sa prezident Si Ťin-pching stretne s ďalšími vysokými českými ústavnými činiteľmi.

    - Reklama -