Musíme spoločne chrániť kresťanské hodnoty pred islamskými extrémistami, taký je veľkonočný odkaz britského premiéra

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Britský premiér nešetril vo svojom veľkonočnom prejave vzletnými vyhláseniami a výzvami na spoločný boj proti teroristom, ktorí sa snažia „zničiť náš spôsob života“. V tejto súvislosti Cameron hovoril najmä o „kresťanských hodnotách“, ale aj o tom, že zodpovednosť, tvrdá práca a spolupatričnosť patria všetkým veriacim aj neveriacim.

    Hral na nesprávnu strunu

    Podľa viacerých kritikov, na ktorých sa odvoláva aj britský denník the Telegraph, nerobí Cameron v poslednom čase dobré kroky, čo sa týka vyjadrení na margo viery panujúcej vo Veľkej Británii. Len nedávno čelil kritike zo strany sekulárnej verejnosti preto, že označil Spojené kráľovstvo za kresťanskú krajinu.

    Už v minulosti sa stal premiér Cameron terčom nespokojných, keď uviedol, že je zapálený pre svoju kresťanskú vieru, a vyjadril sa, že ateisti zlyhávajú v dodržiavaní „morálnych princípov“, ktoré poskytuje náboženstvo.

    Obrátil list

    Vo veľkonočnom prejave si však Cameron dal aspoň spočiatku pozor na to, či urazí veriacich alebo neveriacich Britov, keď doslova hovoril k „všetkým v Británii, veriacim aj neveriacim“. Šéf britského kabinetu nezabudol pripomenúť, že ľudia musia spoločne chrániť hodnoty, ktoré však opäť označil za kresťanské.

    „Zodpovednosť, tvrdá práca, charita, spolupatričnosť, hrdosť pracovať pre všeobecné blaho a uctenie si sociálnej zodpovednosti jeden k druhému, k našim rodinám a komunitám, to sú hodnoty, ktoré si chránime. Sú to kresťanské hodnoty a mali by nám dať odvahu povedať, áno sme kresťanská krajina a sme na to hrdí,“ uviedol Cameron.

    Predseda britskej vlády však nezostal len pri kresťanských hodnotách, ale obrátil sa aj na tých, ktorí podľa neho tieto hodnoty ohrozujú. „Keď sa teroristi  snažia zničiť náš životný štýl, tak ako sa o to pokúsili v Bruseli, musíme stáť pri sebe a ukázať, že sa nikdy nezľakneme teroru,“ vyhlásil David Cameron.

    Podľa britského premiéra je ochrana ideálov západnej civilizácie postavených na kresťanských hodnotách bojom, ktorý poznačí našu generáciu. „Musíme poraziť túto smrtiacu ideológiu, ktorá je koreňom terorizmu, tým, že sa hrdo postavíme za naše hodnoty a spôsob života,“ dodal britský premiér vo veľkonočnom prejave.

    - Reklama -