Dráma uneseného lietadla: Nebol to teroristický čin, iba počin zúfalého manžela

    0
    Poškodené lietadlo (Autor: ReproFoto: youtube)

    12:37 Egyptskí predstavitelia identifikovali únoscu ako Ibráhíma Samáhu, profesora veterinárneho lekárstva na alexandrijskej univerzite. Egypťanka, ktorá sa predstavila ako manželka tohto muža, však následne uviedla telefonicky pre televíznu sieť ONTV, že ide o omyl. Manžel podľa nej odcestoval na konferenciu do USA, nikdy nebol na Cypre a jeho podoba nezodpovedá fotografii zverejnenej v médiách.

    10:58 Únos egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo dnes na Cypre, nemá teroristické pozadie. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis to uviedol vo svojom vyjadrení pre tamojšiu televíziu, ktoré prevzala agentúra DPA.

    Cyperská štátna vysielacia spoločnosť RIK informovala s odvolaním sa na policajné zdroje, že únosca podľa všetkého konal z osobných dôvodov. Z okna lietadla stojaceho na letisku v cyperskej Larnake totiž údajne vyhodil po arabsky písaný list, ktorý mala polícia odovzdať jeho bývalej manželke. Tá v súčasnosti žije práve v Larnake. Únosca tiež údajne požiadal na Cypre o politický azyl.

    10:06  V unesenom lietadle egyptských vlajkových aerolínií EgyptAir, ktoré pristálo dnes na Cypre, sa nachádza už len posádka a štyria “cudzinci”. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie uvedeného dopravcu.

    Podľa predchádzajúceho vyhlásenia EgyptAir sa pri vyjednávaní s únoscom podarilo dosiahnuť prepustenie všetkých zvyšných cestujúcich. Celkový počet pasažierov a členov posádky je zatiaľ nejasný, cyperský predstaviteľ, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, však informoval o prepustení 56 osôb.

    Niektoré médiá tiež uvádzajú, že únoscov bolo viacero. Egyptské úrady informovali o jednom únoscovi, ktorý tvrdil, že je opásaný výbušninou.

    Zdroje agentúry Reuters z alexandrijského letiska uvádzajú, že medzi cestujúcimi boli ôsmi Briti a desiati Američania. Podľa vyjadrenia ministerstva zahraničných vecí SR zatiaľ nie je známe, že by sa na palube nachádzali aj Slováci.
    ————————————————————————————————————————-

    Egyptské ministerstvo civilného letectva potvrdilo, že vnútroštátny let číslo 181 spoločnosti EgyptAir, smerujúci z Alexandrie do Káhiry s 81 cestujúcimi na palube, uniesol cestujúci, ktorý tvrdil, že má na sebe opasok s výbušninami.

    Lietadlo mierilo z Alexandrie do Káhiry a na jeho palube môže byť podľa dostupných informácií až 81 pasažierov. Niektoré odhady hovoria o 50  60 pasažieroch. Únos mala podľa policajných zdrojov vykonať jedna osoba. Je však možné, že na palube prítomní aj ďalší únoscovia. Aktuálne zrušili všetky lety mieriace na Cyprus a polícia vypratala letisko v Larnake. Únosca oznámil polícii, že pravdepodobne prepustí ženy a deti.

    Pred niekoľkými minútami oznámila cyperská televízia, že únoscovia z airbusu práve prepustili prvých dvadsať pasažierov. Ako upozorňuje britský denník The Telegraph, stále nie je jasné, koľko únoscov sa na palube lietadla pohybuje.

    Správu aktualizujeme.

    zdroj: SITA, mrk

    - Reklama -