Kaliňák ju chcel potrestať, Kerry jej dá vyznamenanie. Osobne

    0
    Robert Kaliňák, vicecepremiér a minister vnútra (Autor: Jozef Hübel)

    Zuzana Štefulová pôsobí na pozícii zástupkyne Úradu vysokého komisára OSN na Slovensku, Kaliňák požadoval jej odvolanie z tohto postu, informuje Denník N. „Kaliňák sa chcel šéfke Ligy za ľudské práva Zuzane Štefulovej pomstiť, že upozornila na bitku utečencov zo strany policajtov v záchytnom tábore v Medveďove. Američania však práve to, ako sa zastala utečencov, oceňujú,“ vysvetľuje denník.

    Americké ministerstvo poukazuje v odôvodnení zaradenia Štefulovej medzi laureátky ocenenia na skutočnosť, že Slovensko udeľuje azyl len minimu osôb. Utečenci sú na Slovensku vnímaný veľmi negatívne a Američania oceňujú, že bola Štefulová ochotná zastupovať utečencov na najvyššom súde, kde vyhrala množstvo prípadov. “Nepoľavila v kritike protiutečeneckej a protimoslimskej rétoriky niektorých politikov a mení sociálne predsudky a obavy tým, že Slovákom ukazuje utečencov, ktorí sa úspešne integrovali do spoločnosti,” pokračuje odôvodňujúca správa.

    Denník N tiež uviedol, že Štefulová oceňuje príchod aj nekvalifikovaných imigrantov, pre to, že demografický vývoj u nás je nepriaznivý. Firmy dnes oznamujú, že nedokážu obsadiť niektoré nízkokvalifikované pozície, ktoré by boli imigranti ochotní vykonávať. „Úlohou zodpovedného vládcu je začať pracovať na tom, aby migrácia bola na prospech všetkých. Sú na to desaťročia vyvíjané nástroje. No my radšej počúvame populistické reči, ktoré nemajú oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch,“ vysvetľuje svoj postoj Štefulová.

    - Reklama -