Prvú návštevu čínskeho prezidenta v Česku sprevádzajú protesty

    0
    Čínsky prezident Si Ťin-pching a prezident Česka Miloš Zeman (Autor: SITA)

    Čínsku hlavu štátu čaká v poobedňajších hodinách rokovanie s českým prezidentom Milošom Zemanom, ktoré sa uskutoční na zámku v Lánoch, informuje spravodajský server Novinky.cz. Konvoj s čínskou delegáciou čakalo pred hotelom na blízkom moste približne 150 ľudí – prevažne Číňanov – vlajkami, bubnami a mávadlami. Polícia však musela na Európskej ulici zasahovať proti aktivistom, ktorým sa podarilo na stožiaroch verejného osvetlenia vymeniť dve čínske vlajky za tibetské. Polícia zadržala 12 osôb, niektorí sa pripútali k stĺpom.

    K potýčkam medzi Číňanmi pripravenými privítať Si Ťin-pchinga a aktivistami, resp. okoloidúcimi došlo aj na niekoľkých ďalších lokalitách pozdĺž trasy prezidentskej kolóny. Historicky prvú návštevu čínskeho prezidenta v ČR sprevádzajú rozsiahle bezpečnostné opatrenia, ktoré ešte umocnili nedávne teroristické útoky v Bruseli. V uliciach Prahy preto hliadkujú stovky dodatočných policajtov aj príslušníkov armády.

    Policajti so samopalmi stoja napríklad pred čínskou ambasádou, na Dejvickom námestí, pri zastávke metra Hradčanská alebo v okolí Pražského hradu. Zvýšený počet motorizovaných aj peších policajných hliadok je však zrejmý po celom centre hlavného mesta. Vodiči musia počítať s krátkodobými obmedzeniami na území metropoly, ako aj na trase do Lán.

    Nad Pražským hradom, úradom vlády a zámkom v Lánoch polícia vyhlásila bezletové zóny. Tie sú povinní rešpektovať aj zástupcovia médií, pričom zákaz letu v týchto oblastiach platí aj pre drony a iné podobné zariadenia. Si Ťin-pching, ktorého sprevádza početná delegácia čínskych podnikateľov, v utorok dopoludnia zavíta na Pražský hrad, neskôr sa stretne s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom. Očakáva sa podpis niekoľkých zmlúv vrátane nadviazania strategickej spolupráce medzi Prahou a Pekingom, dopĺňa server Českého rozhlasu (ČRo).

    “Budú rokovať o prehlbovaní česko-čínskej spolupráce a vzájomnom obchode. Diskutovať budú aj o rozvíjajúcej sa bilaterálnej spolupráci v rámci iniciatívy Hodvábnej cesty,” píše sa na oficiálnej webovej stránke českej vlády.

    Okrem toho má čínska hlava štátu na programe aj stretnutie s predsedom Senátu Milanom Štěchom, predsedom Poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom i s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Si Ťin-pching zároveň podpíše niekoľko memoránd – okrem iného napríklad dohodu o spolupráci v jadrovej energetike.

    Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček pred návštevou vyhlásil, že by Čína mohla v Česku investovať desiatky miliárd korún. “Možno očakávať, že v druhej vlne dosiahnu čínske investície až 45 miliárd korún,” povedal.

    - Reklama -