Veľkonočný masaker. Zbabelí teroristi zabíjajú nevinné ženy a deti, premiér sa rozohnil v reakcii na vraždenie kresťanov

    0
    Chlapec zranený pri útokoch teroristov v pakistanskom Lahore (Autor: SITA)
     
    Kresťanské rodiny v pakistanskom Lahore oslavovali v nedeľu veľkonočné sviatky, keď tamojším verejným parkom Gulshan-e-Iqbal otriasol výbuch, ktorí pripravil o život 69 ľudí a takmer 350 ďalších zranil. Takmer tretinu obetí údajne tvoria ženy a deti. 
     
    Podľa oficiálnych informácií stojí za útokom skupina militantov Jamaat-ul-Ahrar. Ide o odnož pakistanskej bunky Talibanu, ktorá svoje útoky cieli práve na kresťanov žijúcich v Pakistane. „Hlásime sa k zodpovednosti za útoky na kresťanov počas ich osláv veľkonočných sviatkov,“ cituje vyjadrenie hovorcu teroristickej skupiny denník The Telegraph. 
     
    VIDEO Po útoku teroristov v pakistanskom meste Lahore 
     
    Podľa militantov sú útoky pokračovaním atentátov, ktoré v pakistanskej provincii Pandžáb odštartovali začiatkom tohto roka. „Čakali sme na túto príležitosť. Chceme pripomenúť premiérovi, že sme v Pandžábe a dostaneme sa k nemu,“ dodáva hovorca teroristickej skupiny Jamaat-ul-Ahrar zodpovednej za veľkonočný masaker. 

    Útok na štýl života

    Len necelé dve percentá populácie Pakistanu tvoria kresťania, ale ich spôsob života je v mnohých častiach krajiny tŕňom v oku radikálnych militantov, ktorí chcú presadiť striktné pravidlá islamského práva šaría aj do pakistanskej ústavy. Práve z tejto radikálnej časti moslimov pochádzajú aj členovia skupiny Jamaat-ul-Ahrar, ktorí vraždili v nedeľu v Lahore. 
     
     
    Mestský park Gulshan-e-Iqbal v Lahore nie je iba spleťou chodníkov medzi stromami, ale je plný atrakcií pre deti a preto si ho teroristi podľa polície vybrali. „Bol to jednoduchý cieľ, ktorým sa stali nevinné ženy a deti spolu s ďalšími návštevníkmi. Vyzerá to na samovražedný útok,“ uviedol policajný veliteľ provincie Pandžáb Haider Ashraf pre portál Newsonlinespot.com. 
     
    Nejde pritom o žiadny prvý pokus teroristickej skupiny Jamaat-ul-Ahrar. Od decembra minulého roka spáchala táto pakistanská bunka Talibanu už päť podobných teroristických útokov. Podľa agentúry Reuters je to snaha teroristov o získanie vplyvu v rozpadajúcej sa hierarchii pakistanských militantných skupín. 

    Smútok za obeťami 

    Podľa úradov v Lahore nemali pakistanské tajné služby žiadne informácie, že by sa v meste chystal teroristický útok a predstavitelia radnice popreli aj to, že by bol atentát namierený proti kresťanom s tým, že „park patrí všetkým“. 
     
    V celej provincii Pandžáb je vyhlásený za obete veľkonočného masakru smútok, ktorý potrvá tri dni. Sústrasť so smútiacim pakistanským ľudom vyjadril indický premiér Narendra Modi v telefonickom rozhovore so svojím pakistanským partnerom Nawazom Sharifom. „Zbabelí teroristi zaútočili na ženy a deti. Sme v čase smútku s pakistanským národom,“ uviedol indický premiér.
     
    - Reklama -