O rok budú veľkonočné vajcia lacnejšie. Zástancovia Brexitu si nedajú pokoj ani cez sviatky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vote Leave argumentuje tým, že veľkonočné vajcia by mali zlacnieť, pokiaľ budú unilaterálne dohodnuté výhodnejšie dovozné clá na dovoz čokolády z krajín ako Indonézia, Nigéria či Brazília. Kampaň predpokladá že až 1,28 eura z 10 eur minutých na veľkonočné vajcia, predstavuje náklad na poplatky za clá, ktoré sú uložené na čokoládové produkty, uvádza britský Telegraph.

    „Zástancovia zotrvania v Únii stále tárajú o údajných výhodách spojených s členstvom v Európskej únii. Obyčajní ľudia však budú zhrození, keď zistia, ako sa vďaka nášmu členstvu v EÚ predražujú sviatky ako Veľká noc,“ tvrdí Robert Oxley, hovorca kampane. „Keď si zoberieme ceny jedla v supermarketoch, protekcionistická politika EÚ poškodzuje biznis v rozvojových krajinách,“ dodáva Oxley, ktorý si myslí, že ak by Británia zaviedla nižšie clá, znamenalo by to profit pre rozvojové krajiny aj pre britského spotrebiteľa, ktorý by mal podľa Vote Leave platiť za bežné potraviny menej.

    Na kampaň zástancov Brexitu okamžite reagovala protichodná kampaň Británia silnejšia v EÚ. Podľa jej hovorcu Jamesa McGroryho má Británia prístup na trh s pol miliardou zákazníkov, s ktorými sa obchoduje úplne bez ciel. „Sme súčasťou najväčšieho jednotného trhu na svete, to znamená že môžeme ovplyvniť obchodné dohody všetkých ekonomík sveta. Briti dnes môžu spokojne ukrývať veľkonočné vajcia s vedomím, že sme silnejší, lepší a bezpečnejší v Európe, ako keby sme spravili krok do neznáma,“ vysvetľuje McGrory.

     

    - Reklama -